"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

joi, 8 noiembrie 2012

Sfintii ingeri in icoane !

"Poporul credincios i-a iubit si i-a cinstit pe ingeri de la inceputul erei crestine.De aceea , i-a reprezentat in icoane , fie ca figuri centrale, fie in compozitii,inspirate din aparitiile lor descrise in Sfanta Scriptura sau povestite de sfinti.
In primele veacuri crestine, deoarece tehnica iconografica era pur si simplu simbolica, ingerii nu erau infatisati. Credincioasii le incrustau doar numele pe pietre pretioase. Incepand cu epoca bizantina, insa, apar tot felul de reprezentari iconografice : fresce, mozaicuri, basoreliefuri,ceramica,miniaturi si incrustatii pe pietre pretioase.In peroada bizantina se definitiveaza modalitatea de reprezentare iconografica a ingerului, ce are un profund caracter duhovnicesc si teologic. Iconigrafia bizantina in general se inspira in ansamblul ei din adevarul Bisericii Ortodoxe, de aceea, ea este, am putea spune, iconografia teologiei ortodoxe prin excelenta.
Ingerii se disting in iconografie prin sfintenie si induhovnicire, caracteristici ce se pot vedea pe chipurile lor, marcate de maretia sfanta a celor care contempleaza pururea chipul lui Dumnezeu si Il slavesc pe Dansul. Ingerii sunt zugraviti ca tineri stralucitori,cu infatisare barbateasca, cu par negru sau blond, legat cu panglica, ale carei imagini se vad adesea.De obicei sunt reprezentati cu aripi, in mana dreapta porta un sceptru, care arata ca sunt purtatori ai puterii ceresti, iar in stanga au o sfera cu monograma lui Hristos pe ea- de asemenea semn al puterii ceresti. Vesmintele lor sunt albe - simbol al curtiei si al sfinteniei- sau in diferite culori, in functie de ceata din care fac parte si de lucrarea pe care o implinesc.
Astfel, Domniile, Puterile si Stapaniile sunt reprezentate cu amfii arhieresti, cu centura de aur si cu omofor verde. In mana dreapta tin un toiag de aur, iar in stanga , o pecete cu monograma lui Hristos. Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii sunt zugraviti de obicei cu vesminte militare,cu centura de aur si cu o sabie in mana. serafimii, potrivit vedeniei proorocului Isaia, sunt reprezentati cu sase aripi, iar Heruvimii si Tronurile, ca roti, ce au pe ele aripi si multi ochi, asa cum i-a vazut proorocul Iezechiel. In frescele bisericilor, ingerii sunt zugraviti in diverse locuri : pe bolta, in jurul Pantocratorului, in Altar, in stanga si in dreapta Maicii Domnului Platitera, dra si in orice alt loc din biserica, in functie de planurile diferitelor scene religioase.
De obicei ingerii sunt infatisati in reprezentari ale Sfintei Liturghii, dar si in aproape toate episoadele din viata lui Hristos si a Maicii Domnului : Nasterea, Botezul, Rastignirea, Invierea, Inaltarea, Bunavestire, Adormirea Maicii Domnului si asa mai departe. Ingerii mai sunt reprezentati pe broderii, pe epitafuri, pe epitrahile, pe manecute, pe acoperaminte ale cinstitelor Daruri. Asa cum am mai spus, iconografia ortodoxe este strict teologica,bazata pe Scriptura si pe Sfanta Traditie.
Dimpotriva , iconografia apuseana , mai ales incepand din perioada Renasterii, capata un caracter lumesc. Ea isi pierde esenta teologica, ramanand la discretia imaginatiei fiecarui pictor in parte. Intre personajele cu caracter religios, cel mai ingrat rol il au ingerii,care, putin cate putin, au devenit elemente de decor pentru pereti sau pentru spatiile goale din planul secundra al tablourilor. Astfel, ia fiinta un nou tip de inger, si anume "amorasul " , care este de inscriptie pagana, neavand de-a face cu adevaratii ingeri. Este vorba despre reprezentari dominate de o estetica a carnalului , care , din nefericire, a castigat teren si in tara noastra, intr-o epoca in care sensibilitatea teologica a cazut.
Astfel , in decoratiile de Craciun,vedem "ingerasi "goi,cu obrajori grasuti de copil, cu aripioare mititele care cresc din umeri, sau capete bucalate fara trup, cu aripioare si norisori. Aceste reprezentari sunt pur si simplu imaginare, avand caracter comercial,fara nicio legatura cu realitatea. Tocmai de aceea , ele creaza in constiinta oamenilor o conceptie falsa despre ingeri, provocand de multe ori chiar necredinta in existenta lor. Este incurajator , insa , faptul ca astazi poporul nostru a inceput sa recunoasca autenticul, vazand in reprezentarea bizantina expresia adevarului teologic in privinta existentei si lucrarii ingerilor.
Credinciosul se va opri dinaintea unei icoane nu pentru a admira talentul cu care a fost facuta, ci spre a lua putere si har duhovnicesc, spre a primi mangaiere si ajutor. Pentru crestinul autentic, ingerii sunt aparatori si spijinitori in momentele grele ale vietii , dar mai ales impreuna-lucratori ai mantuirii, de care sa dea bunul Dumnezeu sa ne invrednicim cu totii,prin rugaciunea sfintilor Ingeri . Amin "

Nota:
Fragment preluat din cartea "Minuni ale Sfintilor Ingeri"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu