"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 ianuarie 2013

Sfintii Trei Ierarhi !

“ Pe vremea imparatului bizantin Alexios Comnenul ( sec.XI )s-a nascut o neintelegere intre credinciosii din Constantinopol privind cinstirea Sfintilor Trei Ierarhi. Unii dintre ei cinsteau mai mult pe Sfantul Vasile, zicand despre el ca este mai inalt in cuvinte, ca unul ce a incercat si a ispitit firea lucrurilor prin sine, si  ca era atat de imbunatatit, incat putin lipsea de a-l asemana cu ingerii. Nu facea pogoramant legii, nici nu ierta cu usurinta, ci era aspru,neavand la el nici un lucru pamantesc.Acestia il micsorau pe Sfantul Ioan Gura de Aur, ca si cum ar fi fost impotriva marelui Vasile, fiindca era ingaduitor si atragator la pocainta. Altii insa il inaltau pe dumnezeiescul Hrisostom, precum ca ar fi fost in invataturi mai iertator si sfatuia cu usurinta pe toti, chemandu-I la pocainta. Pentru aceasta il cinsteau mai mult ca pe Sfintii Vasile si Grigorie, atat pentru multimea cuvintelor sale celor curgatoare de miere, cat si pentru iscusinta cugetarilor. Altii cinsteau mai mult pe Sfantul Grigorie, ca cel ce a intrecut prin intelepciune, prin frumusetea vorbirii si prin invatatura elinesca pe toti dascalii cei vestiti. Ziceau, deci, ca inteleptul Grigorie ii intrecea pe toti si de aceea I se cuvenea intaietatea.
Din acesta pricina s-au impartit si credinciosii, incat unii se chemau ioanieni,altii vasiliteni, iar ultimii grigorieni. Deci vazand Sfintii Trei Ierarhi ca se dezbina Biserica din cauza lor, s-au aratat in vis si in chip vazut, cate unul deosebi, apoi toti trei impreuna, lui Ioan, mitropolitul cetatii Evhaitelor, un pastor imbunatatit si preaintelept, zicandu-I : “ Dupa cum ne vezi, noi suntem una la dumnezeu si nu este intre noi cearta sau impotrivire, ci fiecare fiind calauziti de dumnezeiescul Duh, am invatat si am scris spre mantuirea cea de obste si folosul oamenilor. Tot ce am invatat noi am dat si altora spre inmultirea talantului nostru si nu este intre noi nici unul intai sau al doilea,ci, daca veti vorbi de unul , cei doi urmeaza.Deci scoala-te si porunceste acestora ce se cearta si se dezbina din cauza noastra, sa nu se mai certe pentru noi, caci pentru aceasta si noi ne-am sarguit, atat in viata, cat si dupa moartea noastra, ca sa impacam lumea si s-o aducem la unire.Deci randuieste-ne la toti trei o zi, cand ti se va parea de cuviinta si ne fa praznic cuviincios odata. Apoi spune si celorlalti crestini, care vor fi mai pe urma, ca noi suntem una la Dumnezeu si vom fi mijlocitori in cer inaintea Preasfintei Treimi, pentru mantuirea celor ce vor savarsi praznicul si pomenirea noastra.”
Zicand acestea, I se parea lui Ioan ca Sfintii Trei Ierarhi se urca la cer, stralucind cu lumina nemarginita si chemandu-se unul pe altul pe nume. Deci, sculandu-se arhiereul evhaitenilor, a facut precum ia-u poruncit Sfintii Vasile,Grigorie si Ioan, potolind multimea si pe toti cei care se certau intre ei.Astfel , Sfantul Episcop Ioan, afland ca in luna ianuarie se praznuiesc toti acesti sfinti: in ziua intai Sfantul Vasile, la 25 , Sfantul Grigorie si la 27 , Sfantul Ioan Gura de Aur, i-au unit pe toti trei , la 30 ianuarie, facandu-le slujba, canoane, tropare si cantari de lauda precum se cuvenea. Deci de aproape zece secole avem in Biserica sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi.
Suntem datori , deci , fratilor, sa tinem cu evlavie acesta sarbatoare si sa cinstim pe facatorii nostrii de bine, multumindu-le deci dupa putere, caci dupa datorie , nu putem. Dar cum vom putea lauda indeajuns pe acesti mari sfinti, dascali si ierarhi ai Bisericii ? Atat se cuvine sa zicem, ca daca nu s-ar fi ostenit atat de mult acesti sfinti cu viata, cu cuvantul si cu scrisul, nu ar fi scapat crestinatatea de slujirea idoleasca, de eresurile cele cumplite impotriva Preasfintei Treimi si de atatea tulburari si grele pacate care nelinisteau obstea crestinilor.(…)
Atat in viata cat si dupa moarte, sfintii se ingrijesc de unitatea bisericii, de pastrarea cu sfintenie a dreptei credinte, de sporirea noastra in fapte bune si de mantuirea lumii.Vedeti sum a randuit pronia dumnezeiasca pe acesti mari ierarhi, tocmai in secolul IV,secolul cel mai lovit de eresuri si dezbinari, pentru a apara unitatea credintei in Biserica, pentru a salva crestinatatea de eresuri si idolatrie, pentru a smeri filosofia pagana si a intari dogmele dreptei credinte in lume ? N-au putut suferii Sfintii Trei Ierarhi dezbinarea Bisericii lui Hristos, ei care se jertfisera sa mentina corabia Bisericii in pace(…)De un gand cu ei sunt toti sfintii si ingerii in cer, ca si toti pastorii si crestinii ortodocsi.
Toti se roaga inaintea Preasfintei Treimi pentru biruinta Evangheliei, pentru pacea in lume si mantuirea sufletelor noastre.Insa la acesat unitate crestina, in familie, in Biserica si in lume, trebuie sa contribuie si fiecare dintre noi. Ganditi-va cat de mare pacat face un crestin- barbat sau femeie- care strica pacea si unitatea familiei. Majoritatea divorturilor de astazi sunt tocmai din acesta cauza.
Ei bine, acesti crestini care distrug familia cuiva si lasa copiii orfani pe drumuri, sunt blestemati de Dumnezeu si nu vor primi mantuirea asa usor. Ganditi-va la acest crestini care sar gardurile Bisericii lui Hristos, care se leapada de Sfanta Cruce,Sfintele icoane, Sfintele Taine si tot ce avem mai scump.Toti acestia nu se pot mantui pana nu se intorc in Biserica, de unde au plecat.Toti cei se impotrivesc adevarului, luminii,Bisericii, pastorilor, sfintilor, si explica Evanghelia dupa capul lor, sunt fifi ai celui rau care a dezbinat pe ingeri in cer si dezbina mereu lumea pe pamant.Sa ne ferim fratilor de cei ce dezbina si tulbura casele, sufletele si Biserica Domnului si sa ne rugam permanent pentru unitatea ei.
Sa rugam pe Sfintii Trei Ierarhi Vasile,Grigorie si Ioan, care sunt foarte cinstiti in tara noastra si au la iasi cea mai frumoasa biserica din Europa inchinata lor, sa se roage inaintea Preasfintei Treimi pentru inatrirea dreptei credinte, pentru pacea si unitatea Sfintei Biserici si pentru mantuirea sufletelor noastre. Amin

Nota: Fragment preluat din cartea ” Predici la praznice imparatesti si la Sfintii de peste an” autor Arhimandrit Cleopa Ilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu