"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 ianuarie 2013

Despre citirea Sfintilor Parinti !


Tovarasiile si societatea au o mare inraurire asupra omului. Tovarasia unui invatat aduce multa stiinta, a unui poet- multe ganduri si simtiri inalte, a unui calator-multe cunostiinte despre tarile straine, despre obiceiurile si datinile altor popoare. E limpede: tovarasia si apropierea sfintilor aduc sfintenie. Cu cel cuvios, cuvios vei fi,si cu barbatul nevonovat-nevonovat vei fi, si cu cel ales-ales vei fi ( Ps.17,26,27) Fa cunostiinta cu sfintii inca de pe acum, din vremea vietii pamantesti, pe care Scriptura nici macar nu o numeste viata, ci pribegie. Vrei ca in cer sa te numeri in obstea lor, vrei sa fii partas al fericirii lor? Fa-te partas al lor inca de pe acum. Cand vei iesi din casa trupului, te vor primi la ei ca pe un cunoscut, ca pe un prieten( Lc.XVI,9) Nu este prietenie mai apropiata, nu este legatura mai stransa decat legatura, unirii in cuget, a unirii in simtiri, a unirii in teluri (I Cor.I,10). Insuseste-ti gandirea si duhul Sfintilor Parinti prin citirea scrierilor lor. Sfintii Parinti au atins telul : mantuirea.Si tu vei atinge acest tel prin mersul firesc al lucrurilor. Fiind intr-un cuget si intr-un suflet cu Sfintii Parinti, te vei mantui.Cerul i-a primit pe Sfintii Parinti in fericitele sale sanuri. Prin acest fapt, el a dat marturie ca gandurile, simtirile si faptele Sfintilor Parinti ii sunt placute.
Sfintii parinti si-au zugravit gandurile,inima si lucrarea in scrierile lor. Asta inseamna ca scrierile Parintilor sunt calauza neratacita catre cer, marturisita de cerul insusi. Toate scrierile Sfintilor Parinti sunt alcatuite sub insuflarea sau inraurirea Sfantului Duh. Minunata este conglasuirea lor, minunata este ungerea lor de sus ! Cel care se calauzeste dupa ele are drept calauza, fara indoiala, pe Duhul Sfant. (…) Toate scrierile Parintilor se reunesc in Evanghelie, toate amintesc de ea, ca sa ne invete a implini intocmai poruncile Domnului nostru Iisus Hristos; izvorul si sfanrsitul lor, la tuturor, e Sfanta Evanghelie. Sfintii Parinti ne invata cum sa ne apropiem de Evanghelie, cum s-o citim, cum sa o intelegem asa cum trebuie, ce ajuta si ce impiedica intelegerea ei si ca atare, la inceput, citeste mai mult scrierile Sfintilor Parinti; iar dupa ce aceastea te vor invata cum sa citesti Evanghelia, citeste cu precadere Evanghelia. Sa nu socoti ca-ti e de ajuns numai citirea Evangheliei, fara citirea Sfintilor Parinti ! Acesta e un gand trufas, primejdios. Mai bine sa te aduca la Evanghelie Sfintii Parinti ca pe un fiu iubit, ce a fost pregatit pentru aceasta prin scrierile lor. Multi, toti care i-au lepadat nebuneste si cu trufie pe Sfintii Parinti, care s-au apropiat nemijlocit, cu indrazneala oarba, cu minte si inima necurate de Evanghelie, au cazut in ratacirea pierzatoare. Pe acestia i-a lepadat Evanghelia: ea ii ingaduie la sine numai pe cei smeriti.
Citirea cartilor Parintilor e maica si imparateasa virtutilor. Din citirea cartilor Parintilor deprindem adevarata intelegere a Sfintei Scripturi, credinta dreapta, vietuirea dupa indreptarul poruncilor evanghelice, adanca cinstire pe care se cuvine sa o avem fata de ele: intr-un cuvant, mantuirea si desavarsirea crestina.Cartile Sfintilor Parinti, asa cum spune unul din ei, asemenea sunt unei oglinzi : privind in ele cu luare aminte si ades, sufletul poate sa-si vada toate neajunsurile.(…)
 Pe Sfintii Parinti trebuie sa-I citim cu ravna, cu luare-aminte si in chip statornic; vrajmasul nostru nevazut, care uraste glasul adeverintei(Pilde XI,15), uraste acest glas, mai ales cand el vine din partea Sfintilor Parinti. Acest glas da in vileag mestesugurile vrajmasului nostru, viclenia lui, descopera cursele lui, felul in care lucreaza el: drept aceea , vrajmasul se inarmeaza impotriva citirii Sfintilor Parinti prin felurite cugetari trufase si hulitoare; se straduieste sa-l arunce pe nevoitor in vartejul grijilor desarte, ca sa-l abata de la citirea cea mantuitoare, il lupta prin trandavie, plictiseala, uitare. Din acest razboi impotriva citirii Sfintilor Parinti trevuie sa ne dam seama cat de mantuitoare arma este ea pentru noi si cat o uraste vrajmasul. Fiecare sa citeasca din Sfintii Parinti ceea ce se potriveste cu felul sau de viata.(…) Necitind dupa randuiala cuvenita Sfanta Scriptura si pe Sfintii Parinti, lesne te poti abate de la calea mantuitoare in hatisuri de netrecut si prapastii adanci, ceea ce s-a si intamplat cu multi . Amin"
Nota : Fragment preluat din cartea "Experiente ascetice " autor Sfantul Ignatie Briancianinov

2 comentarii:

  1. Sunt minunate si foarte folositoare aceste postari pe care le-ai cules si ni le impartasesti!Multumim, Alexandra,si sa-ti tina Dumnezeu obiceiul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Nicol, ma bucur mult ca va plac.Dumnezeu sa ne ajute pe toti

    RăspundețiȘtergere