"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 octombrie 2012

" Iata de acum ma vor ferici toate neamurile ! "


Mult timp m-am gandit sa-ti scriu despre Pururea Fecioara Maria si, in sfarsit, m-am hotarat. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu , ajuta-mi mie, celui greu de cap, sa scriu despre maretia Ta, caci Tu esti aleasa dintre toate neamurile si in pantecele Tau a incaput Facatorul tutruror celor create, cu adevarat Te numesti Nascatoare de Dumnezeu. Exista o traditie bisericesca despre faptul ca Evanghelistul Luca, care era doctor si pictor, ar fi pictat chipul Nascatoarei de Dumnezeu cu Pruncul in brate,aratandu-i-l Fecioarei Maria.Ea ar fi aprobat aceasta icoana spunand: “ Iata de acum ma vor fericii toate neamurile “ ( Luca 1:48 ) Iata ca proorocia ei s-a adeverit, caci astazi toate neamurile o fericesc. In Biserica Ortodoxa este fericita in toate slujbele de peste an, da rami ales in dogmaticile celor opt glasuri, unde se vorbeste despre preinchipuirile vechi-testamentare ale Nascatoarei de Dumnezeu si despre Intruparea lui Dumnezeu-Cuvantul.Rugatorilor ascultati cu atentie atunci cand se canta dogmaticile! In Biserica Ortodoxa sunt cinstite 364 de chipuri facatoare de minuni ale Maicii Domnului si sunt inregistrate si minunile acestora. Pe icoane Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este inchipuita cu trei stele: un ape frunte si doua pe umeri. Aceste stele arata ca ea este Pururea Fecioara, intru nastere Fecioara si dupa nastere tot Fecioara.. Luteranii fabuleaza cand sustin ca Fecioara Maria a avut copii.Dar ce cugetare nebuna este acesta: sa gandesti astfel despre feciorelnicul vas al lui Dumnezeu!...Nu voi depana nici genealogia dupa trup al Mantuitorului, caci despre aceasta vorbesc foarte frumos talcuitorii Scripturii si ai Traditiei.
Sfantul si Dreptul Iosif a fost vaduv, in curatie, multi ani.Pe cand el avea deja optzeci de ani, i-a fost incredintata pentru pastrarea fecioriei ei.Sfantul Iosif nu stia despre taina Intruparii Dumnezeu-Cuvantului si nu stia ca Fecioara zamislise de la Duhul Sfant. Atunci cand el a observat ca Fecioara Maria este insarcinata, nu a vrut sa o tradeze, ci sa-i dea drumul sa plece in taina.Cand a gandit aceasta, ingerul l-a inteleptit, descoperindu-i taina zamislirii de la Duhul Sfant.Dupa aceea Sfantul Iosif a slujit Mariei cu evlavie, ca uneia ce era Maica Domnului si Stapana a toata lumea, iar impreuna cu ea a slujit si Pruncului Dumnezeu.Sfantul Iosif nu a trait pana la vremea propovaduirii Domnului, murind la varsta de o suta zece ani.Putem sa ne inchipuim ca Fecioara Maria a avut copii? Dar unde gasim in Evanghelie un astfel de lucru? Luteranii in necredinta lor, au deformat Evanghelia si au creat o erezie groaznica. In cartea “Teologia descoperitoare” este relatat amanuntit despre aceasta. Acolo trebuie sa se uita sis a citeasca cei care doresc sa stie mai multe despre aceasta erezie.
Eu , un nevrednic monah din Manastirea Valaam, voi prezenta trei cazuri miraculoase care s-au intamplat in timpul vietii mele manastiresti. Un pictor renumit, academician, si anume ieromonahul Alipie, a pictat o icoana a Maicii Domnului, cu pruncul in brate, in marime naturala.El a pictat aceasta icoana, atunci cand in biserica se citea Acatistul Maicii Domnului.Cand I se spunea ca incepe acatistul, el incepea sa picteze. Dupa ce se termina de citit acatistul, nu mai picta.Acest chip al Maicii Domnului a fost asezat in Biserica Adormirii Maicii Domnului, pe coloana din dreapta, dupa care nu stiu de ce, icoana a fost dusa in biserica mica, inchinata Sfantului Nicolae, unde nu se savarseau slujbe.Icoana a fost asezata acolo pe peretele de rasarit, langa alte icoane mai vechi, langa un iconostas desfacut, langa sfesnice si alte obiecte bisericesti vechi. Fratii au uitat de aceasta icoana sfanta. Dar iata ca o batranica evlavioasa din Petrograd o viseaza intr-o noapte pe Maica Domnului, care i-a spus: “ Mergi la Valaam si spune-I egumenului Pafnutie sa porunceasca a aduce chipul meu in catedrala manastirii.E gumenul nu te va crede la inceput, dar tu sa insisti si, pana la urma, va crede. Atunci el va lua alti doi monahi si va merge cu tine. Atunci cand Mi se va aduce chipul, un schimonah imbracat in alb se va apropia si va saruta icoana.” Si toate s-au petrecut intocmai dupa cum visase batrana.(…) Luteranii nu cred in sfintii care au bineplacut Domnului, caci ei nu au viata launtrica ascetica. De aceea nici nu pot sa inteleaga omul duhovnicesc. Omul neduhovnicesc nu primeste cele ale Duhului lui Dumnezeu, deoarece considera ca ceastea sunt o nebunie si nu le poate intelege, fiindca ele trebuie judecate duhovniceste. Dar “ omul duhovnicesc toate le judeca, pe el insa nu-l judeca nimeni” ( I Corinteni 2,14-15). Fiinta sufletului uman este foarte inalta:” L-ai micsorat pe el cu putin fata de ingeri” ( Evrei 2,7 ), spune Sfanta Scriptura despre om, numai ca fiinta sufletului este ingradita de tot felul de patimi. Sfintii pustnici si-au curatit inimile de patimi, cu ajutorul lui Dumnezeu si raman in starea de dinainte de pacat, devenind ca Adam.Cei care au atins o astfel de stare vad cu ochiul duhovnicesc sufletul aproapelui lor. Ei vad in ce stare se afla acesta si care ii sunt predispozitiile.Aceasta stare este cea mai inalta, iar oamenii de acest fel se numesc vazatori cu duhul.Iar cei care lucreaza cele duhovnicesti judeca despre suflet in conformitate cu actiunile omului, caci radacinile intentiilor conduc miscarile mainilor, ale picioarelor si limbii. Atunci se vede dintr-o data ce arunca omul din inima sa.
Inca ceva despre icoana Maicii Domnului.In manstirea Valaam, un anume schimonah Meletie avea chipul Maicii Domnului Kozelsceanskaia, pe care il tinea intr-un colt de camera pe un raft.Odata, pe cand Meletie era plecat, un frate care era in manastire la ascultare a intrat in chilie ca sa fure bani. Acesta stia ca parintele Meletie traieste in oras si se gandea ca trebuie sa aiba bani.Dar cum a intrat in chilie,de la aceasta icoana s-a aratat un foc, care s-a indreptat spre el. Fratele s-a speriat foarte tare si dupa aceea a povestit tuturor despre minunea icoanei Maicii Domnului.Amai fost o intamplare legata de icoana Maicii Domnului. Eu aveam o icoana pictata tot de Alipie. M-am rugat douazeci de ani in fata acestei icoane a Maicii Domnului, dupa care am trimis-o in Estonia, la manstirea Piuhtitk, unei monahii mahnite. Ea mi-a scris ulterior ca atunci cand a primit icoana in chilie, aceasta a avut un miros bineplacut timp de trei zile si monahiile care veneau la ea au simtit acest miros placut.Un mare pustnic, Cuviosul Maxim Kapsokalivitul avea credinta deosebita in Maica Domnului.
Intr-o zi venind la biserica, pe cand ii saruta icoana cu mare dragoste, la un moment dat a simtit in inima o caldura deosebita, crae venea dinspre icoana si in sufletul lui a intrat atunci o mare umilinta. O astfel de caldura nu este de la sange, ci de la duh si atunci lacrimile curg siroi, ca si cum intregul trup ar plange.Intr-un astfel de moment toti oamenii iti devin dragi. Omul este in stare sa cada atunci in genunchi in fata tuturor, fara a avea ganduri ascunse, ci fiind concentrate asupra lui insisi.(…) O minunata Nascatoare de Dumnezeu, iti multumesc ca m-ai ajutat cu binefacerile tale mie, pacatosului, sa descriu cateva dintre minunile icoanelor tale. Amin “  Staretul Manastirii Valaam.

Nota: Fragment preluat din cartea “Raiul vazut din chilie “autor Cuviosul Ioan de la Valaam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu