"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 octombrie 2012

Despre vise !


Mi-a fost dat de multe ori sa aud ca mirenii vorbesc despre vise si incearca sa le priceapa.Chiar si unii din stimatii nostrii preoti-calugari cred in vise si le dau importanta. Primind scrisorile mirenilor despre vise si citindu-le, unii calugari, prin neexperienta lor in viata duhovnicesca, aproba asemenea scrisori si le dau spre citirea fratilor-calugari ca pe o invatatura. Iata o astfel de conceptie gresita despe vise m-a facut sa-mi notez din Sfintii Parinti.” Dracii slavei desarte sunt proroci in vise…Caci, fiind foarte vicleni, ei isi fac o parere despre viitor, tinand cont de intamplarile actuale si ni le anunta pe acestea, ca noi,dupa implinirea visurilor acestea, sa ne miram, de parca am fi deja foarte aproape de daruirea clarvizinii si  sa ne zboare gandurile. Iar pentru cei cel cred pe el de multe ori el devine proroc, insa cei cel urasc mereu il vad ca pe un mincinos.
El fiind duh, vede ceea ce se-ntampla in aer si, observand, spre exemplu, ca cineva moare, le prezice acestea celor ce cred in vise.Insa despre viitor ei nu cunosc nimic, caci e stiut lucru ca si medicii pot prezice moartea. Iar cel ce crede in vise nu este deloc iscusit, iar cel ce n-are niciun fel de incredere in ele, acela e iubitor de intelepciune. In general cel ce crede in vise este asemenea omului ce alearga dupa umbra sa si incearca s-o prinda” ( Sfantul Ioan Scararul, Despre vise ). Cuviosul Diadoh scrie ca mare fapta buna e atunci cand nu ne incredem in visele de orice gen” caci ele in cea mai mare parte nu pot fi altceva decat idoli ai gandurilor, un joc al fanteziei si inca, dupa cum am mai spus, bataie de joc din partea dracilor”.Sfantul Simeon Noul Teolog scrie :” Pot avea vise adevarate ( vedenii ) doar cei ai caror minte, prin harul dumnezeiesc, a devenit simpla si libera de orice influenta din partea patimilor si robiei lor; cei care se ingrijesc doar de cele placute lui Dumnezeu si de rasplata viitoare si de daruri; cei a caror viata este mai presus decat a celor ce traiesc in lume, fara griji,distractii, si este linistita si curate, plina de milostenie,intelepciune, de vedenii ceresti si de multe alte roade, ce sunt savarsite in ei prin Duhul Sfant, iar la cei ce nu sunt aemenea, visele sunt neadevarate si fara vreun rost si tot ce cuprind ele nu este decat minciuna si farmec diavolesc.” Inteleptul Sirah scrie :” Nadejdea omului fara minte este zadarnica si falsa, iar visele ii inaripeaza doar pe cei prosti. Si ei sunt asemenea celor ce cuprind umbra sau alearga dupa vant, crezand in vise. Ghicirile, superstitiile si visele sunt numai desertaciune.Visele i-au dus pe multi in ratacire si cei ce au nadajduit in ele au cazut.
In scrierile Sfintilor Parinti avem multe exemple in care cei ce credeau in vise piereau.Staretul de la Optina, Ieroschimonahul Leonid ii spunea ucenicului sau :” Sa nu crezi in vise, caci, chiar daca in esenta lor par a fi adevarate,prin credinta in ele multi s-au smintit. Staretul iubitor de intelepciune Teosteric, care a compus Paraclisul Maicii Domnului, increzandu-se in vise, in sfarsit s-a smintit atat de tare , incat s-a pierdut.” In Prolog gasim urmatoarele:” Un galugar din Mesopotamia ii mira pe toti prin viata sa ascetica severa, insa, ca unul ce credea in vise s-a pierdut. El a avut un vis in care Moise si cu alti proroci si evrei mergeau in rai, iar Apostolii, mucenicii, si sfintii mergeau in iad. Si dupa acest vis a trecut la mozaism, s-a casatorit cu o evreica si a inceput a polemiza cu ortodocsii. “
Am putea aduce multe astfel de istorisiri, insa sunt destule si acestea. Daca oamenii sfinti ai lui Dumnezeu au si au avut vise prorocitoare, atunci acestea erau ca o anuntare launtrica, erau de la Dumnezeu. In Sfanta Scriptura se explica foarte bine si clar cum ar trebui sa ne mantuim, insa mintea noastra limitata si ispitita nu e multumita de acestea si-si mai doreste sa afle si viitorul din vise. N-ar fi mai bine sa ne indrumam dupa Scriptura si dupa invatatura patristica decat sa pierdem timpul cu visele si sa credem in ele ? Lumineaza-ne, Doamne, pe toti si pe fiecare in parte sa-Ti urmam legea Ta !”

Nota : Fragment preluat din cartea “Raiul vazut din chilie “  autor Cuviosul Ioan de la Valaam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu