"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 august 2012

Arhanghelul Gavriil dand o veste buna !






"Povestirea modului in care a fost conceput Samson este una din cele mai omenesti si emotionanate relatari din Vechiul Testament. Se pare ca  ingerul Domnului a venit special la acele biete femei hartuite, care erau umilite de sterpiciunea lor. Cele mai cunoscute sunt Sarra, sotia lui Avraam, Elisabeta , mama Botezatorului si sotia fara nume a lui Manoe, mama lui Samson. Manoe era din tribul lui Dan si a trait pe vremea cand “ fii lui Israel au facut iarasi rele inaintea ochilor Domnului si i-a dat Domnul in mainile Filistenilor pentru patruzeci de ani “ ( Jud.13,1 ). Sotia lui Manoe, ni se spune, era stearpa. Si ei, femeie trista si umilita , i-a aparut ingerul si i-a promis un fiu puternic in tarie si fapte. Cu ce bucurie i-a sunat in urechi o asemenea veste si cat de repede i-a batut inima! In Orient, a fi stearpa era un adevarat blestem si nu rareori femeia era “ repudiata “ de sotul ei. Trebuie sa fi fost absolut de necrezut in acea vreme sa-I fie promis un eliberator Israelului si inca datorita unei asemenea femei ! In povestea lui Samson exista un sens puternic al destinului.
Chiar inainte de nasterea lui, el a fost ales sa devina unul dintre cei mai mari eroi ai Israelului, care, in ciuda slabiciunii sale omenesti, trebuia sa duca razboiul impotriva Filistenilor aproape singur, ca sa zicem asa, lipsit de ajutor. Povestea lui Samson incepe cu un oaspete sosit pe neasteptate la mama sa. E intr-adevar o relatare frumoasa si , pentru scopurile noastre , merita s-o povestim textual :
” Odata s-a aratat ingerul Domnului femeii si i-a zis : “ Iata tu esti stearpa si nu nasti; dar vei zamisli si vei naste fiu; si nu se va atinge briciul de capul lui, pentru ca pruncul acestea va fi chiar din pantecele mamei sale nazireu al lui Dumnezeu si va incepe sa izbaveasca pe Israel din mana Filistenilor “. Si a venit femeia si a spus barbatului sau zicand : A venit la mine un om al lui Dumnezeu, a carui infatisare era ca infatisarea unui inger al lui Dumnezeu, foarte luminos; nici eu nu l-am intrebat de unde este si nici el nu mi-a spus numele sau. Dar mi-a zis : Iata ai sa zamislesti si ai sa nasti un fiu; asadar sa nu bei vin si sichera si sa nu mananci nimic necurat, caci copilul chiar din pantecele mamei si pana la moarte va fi nazireu al lui Dumnezeu. “ ( Jud.13,3-7 ). Partea cea mai emotionanta a acestei istorisiri este modul in care parintii primesc mesajul, modul in care isi impartasesc bucuria si grija. Naturaletea relatiilor intre parinti in devenire ai lui Samson si inger este incantator de simpla si plina de prospetime. Manoe este nelinistit la inceput auzind aceste vesti; poate era un pic gelos pe sotia lui, si astfel l-a rugat pe Dumnezeu sa-l mai trimita o data pe mesagerul sau.
“ Atunci Manoe s-a rugat Domnului si a zis : “ Doamne , fa sa vina iarasi pe la noi omul lui Dumnezeu pe care L-ai trimis Tu, si sa ne invete ca sa facem cu copilul care se va naste “! Si a ascultat Dumnezeu glasul lui Manoe si a venit ingerul iarasi la femeie , cand era la camp, insa Manoe, barbatul ei nu era cu dansa. Dar femeia a alergat indata si a vestit pe barbatul sau, zicandu-I : “ Iata mi s-a aratat omul cel ce a venit atunci la mine”. Si s-a sculat Manoe si s-a dus cu femeia sa si a venit la omul cela si a zis catre el “ Tu esti oare omul Acela care ai vorbit cu femeia ? “ Iar ingerul i-a raspuns :” Eu ! Si a zis Manoe : “ Asadar , daca se va implini cuvantul tau, cum se ne purtam cu copilul acesta si ce sa facem cu el ?” Iar ingerul a zis : “ Sa se pazeasca el de toate cele ce am spus femeii….” ( Jud.13,8-13). Profunda dorinta a tatalui de a fi condus de Dumnezeu in cresterea copilului sau este una pe care toti parintii ar face bine s-o imite. E bine cand un parinte devine constient de nevoia  de Dumnezeu  intr-o obligatie atat de lunga si de placuta. De a-si creste fii si fiicele. Astazi, ca si atunci , in acele vremuri indepartate, ingerul lui Dumnezeu este aproape de noi si de copiii nostrii, chiar daca adesea nu suntem constienti de acest fapt. “ Ingerul a zis catre Manoe: “ Desi ma vei opri eu nu voi manca painea ta; dar de voiesti sa faci ardere de tot Domnului, atunci adu-o”. Si nu stia Manoe ca acesta

este ingerul Domnului. Si a zis Manoe catre ingerul Domnului :
“ Cum iti este numele ? Ca sa te marim cand se va implinii cuvantul tau”. Zis-a ingerul catre el :” La ce ma intrebi tu de numele meu ? Ca el este minunat”. Atunci a luat Manoe un ied si prinos de paine si le-a adus Domnului pe o stanca. Si a facut Acela minunea pe care au vazut-o Manoe si femeia sa. Cand a inceput sa se inalte flacara de pe jertfelnic  spre cer, ingerul Domnului s-a ridicat cu flacara de pe jertfelnic. Vazand aceasta, Manoe si femeia lui au cazut cu fata la pamant. Si s-a facut nevazut ingerul Domnului de Manoe si femeia lui. Atunci a inteles ca acela fusese ingerul Domnului. Si a zis Manoe catre femeia sa : “ De buna seama avem sa murim, caci am vazut pe Dumnezeu !” ( Jud.13,16-22). Revelatia adevaratei personalitati a ingerilor le-a venit ca un fulger: intr-adevar o flacara ce arde cu dragostea curata a lui Dumnezeu. Chiar daca ingerul nu si-a divulgat numele , putem banui ca este Gavriil, “ Omul lui Dumnezeu”- trimisul special al Domnului. Caci pe masura ce inaintam, vom realiza ca niciodata nu putem sti numele unui inger, ci doar sa-i aflam identitatea in conformitate cu functia sa specifica.
Nu este surprinzator ca un cuplu simplu si umil, care a fost chemat de Dumnezeu sa ia parte la un asemenea mister, era plin de uimire si spaima, dar in afara de aceasta, logica femeii si , mai presus de toate, profunda ei credinta a prevalat asupra oricarei cereri inoportune pentru o descoperire viitoare si , in mod implicit, ea s-a inchinat milostivirii lui Dumnezeu, Care S-a dezvaluit pe Sine. Manoe se gandise ca vor muri cu siguranta in urma viziunii, dupa cum am aratat , dar , din nou , nevasta lui il convinge imediat astfel :
“ Daca Domnul ar voi sa ne omoare, n-ar fi primit din mainile noastre arderea de tot si prinosul de paine si nu ne-ar fi aratat toate acelea si nu ne-ar fi descoperit acum aceasta “ . Si a nascut femeia un fiu si i-au pus numele de Samson.Si a crescut copilul si l-a binecuvantat Domnul” ( Jud.13,23-24). Si dupa cum s-a aratat, Duhul Domnului l-a vizitat prima oara pe fiul acestei femei fara nume, in Tabara lui Dan. Gandindu-ne la conceperea si vocatia lui Samson, ne putem intreba de cat timp trebuie sa fost nevoie pana omul sa intelega ca Dumnezeu doreste binele nostru  in orice clipa, ca ingerii Sai sunt intotdeauna la indemana sa ne ajute, sa ne calauzeasca, sa ne inspire si sa ne sustina. “ Dupa Dumnezeu pe tine te-am luat de la Dumnezeu folositor, povatuitor, ajutator si aparator, preasfinte ingere. Pentru acesta, nu inceta, te rog, povatuindu-ma, indreptandu-ma si invatandu-ma sa fac cele cuvioase si sa-mi luminezi mintea, pana ce ma vei infatisa mantuit inaintea lui Hristos” ( Canonul ingerului Pazitor, Cantarea VIII, Tropar I ).
Nota:
 Text preluat din  "Sfintii Ingeri " autoare Principesa Ileana a Romaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu