"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 31 august 2011

Tristetea





" Daca vrei sa scapi de tristete, nu-ti lipi inima de nimic si de nimeni.

Tristetea provine din atasamentul de lucruri vazute. Daca spui de fratele sau sora ta ceva rau, chiar daca este adevarat , tu vei purta in sufetul tau o rana ce nu poate fi vindecata.

Poti aduce la cunostiinta greselile altora numai in cazul cand in inima ta exista o singura intentie : folosul sufletului ce a gresit.

Tristetea vine din ingamfare, cand nu ni se face voia, cand ceilalti nu vorbesc despre noi asa cum am vrea si , de asemenea, vine din ravna de a depune eforturi peste puterile noastre.

Omul este ca un gandac : cand e cald ziua si e soare, el zboara, se mandreste si bazaie :" Toate padurile si luncile sunt ale mele ! " Iar cand soarele dispare, cand vine frigul si bate vantul, gandacul isi pierde indrazneala, se lpeste de o frunzulita si zice : " Nu am impinge jos !" Nelinistea sufleteasca este simptomul mandrei ascunse si demonstreaza lipsa de experienta si de pricepere a omului ."


Nota:

Fragment preluat din cartea " Cuvinte de nadejde celor fara de nadejde " . Autor al invataturii mai sus mentionate este Sfantul Ambrozie de la Optina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu