"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 30 august 2011

Descrieri zugravite !



" Dionisie din Furna (1) arata ca Sfantul Ioan Inaintemergatorul, se zugraveste ca un barbat de varsta mijlocie, cu barba ascutita, nu prea lunga, cu barba si parul inchise la culoare si in neoranduiala, purtand un vesmant mitos ( de par de camila ), iar pe deasupra purtand un himation de culoare ocru deschis sau verde. Se zugraveste singur, precum si in diferite scene din Evanghelie. Atunci cand este zugravit singur, ori aratand spre Hristos, poarta inscrisul :" Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia Cerurilor !" sau " Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii !" In reprezentari mai tarzii ( incepand cu sec. al XVI-lea ), atunci cand este reprezentat singur, Sfantul Ioan Botezatorul se zugraveste purtand in mana o tipsie pe care este asezat capul sau taiat. Uneori mai este zugravit purtand si aripi, amintind de viata sa ingereasca. Dionisie arata detaliat si cum se zugravesc diferitele scene si minuni din viata Inaintemergatorului.

Poate cea mai cunoscuta reprezentare a sa este cea de la Botezul Domnului, cand este zugravit botezandu-L pe Hristos. Atunci Domnul este zugravit intrat in raul Iordan pana la brau, iar pe langa El niste pesti. Sfantul Ioan tine mana dreapta, pe capul lui Hristos, iar mana stanga este intinsa in sus sau tine un toiag de cioban. Dionisie insista ca aici Sfantul Ioan nu trebuie zugravit ca purtand ceva in mana dreapta, cu care-L boteaza pe Domnul, ci doar mana goala. Peste Domnul se coboara Duhul Sfant in chip de porumbel, iar pe deasupra este cerul deschis, si se aud cuvintele : " Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Carele am binevoit ", iar in jur sunt ingeri, stand cuviincios, cu mainile ascunse sub vesminte."

Aceste descrieri ii apartin lui Dionisie din Furna dupa cum este mai sus mentionat. El a fost un important iconograf ortodox grec al secolului al XVIII- lea, cunoscut mai ales ca autor al unui "Manual de pictura " sau "Erminia picturii bizantine"

Dionisie s-a nascut in jurul anului 1670 la Furna , sat din districtul Agrapha, din centrul Greciei . Tatal lui Dionisie, pe nume Panagiotos Chalkia, a fost preot in Furna si a murit cand Dionisie era inca copil. La varsta de 12 ani Dionisie merge la Constantinopol pentru a-si completa studiile. La varsta de 16 ani pleaca la Muntele Athos, unde devine iconograf. Acolo si-a construit o chilie in Careias , capitala Sfantului Munte, precum si un paraclis inchinat Sfantului Ioan Botezatorul , pe care l-a pictat el insusi.

In 1724-1728 se afla in satul sau natal, probabil pentru a picta frescele din biserica, inchinata praznicului Schimbarii la Fata a Domnului. Apoi s-a reintors in Muntele Athos, unde la anul 1731 isi restaura chilia. In anul 1734 se gaseste din nou in Furna, cu gandul de a intemeia in satul sau natal o scoala, probabil de iconografie ; in acest sens a scris mai multe scrisori Patriarhului Serafim al Constantinopolului. De aceea pentru a obtine acreditarea scolii , pleaca in anul 1740 la Constantinopol ( trecand prin Muntele Athos in anul 1739 ). Dupa ce obtine patronajul Patriarhului ecumenic Serafim, se intoarce la Furna in anul 1741. Ultimul an de care se stie este 1744 in care scrie noului Patriarh Neofit, acesta fiind ultimul document care il arata in viata. Acest mare iconograf a trecut la Domnul, probabil in 1745 sau 1746, nu se cunoaste sigur anul mortii lui si a fost inmormantat in Furna. Mormantul lui nu se stie cunoscut nici pana astazi ."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu