"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 mai 2013

Sfintele femei purtatoare de mir !


Cine sunt acele femei mironosite, adica purtatoare de mir, care au urmat lui Hristos impreuna cu Apostolii si care s-au invrednicit sa fie martore ale Patimilor Domnului si sa-I unga sfantul trup cu miresme, cat a stat in mormant? Sfanta Evanghelie ne aminteste pe scurt numele si faptele lor. Cea dintai si cea mai plina de ravna si barbatie duhovniceasca este Maria Magdalena, de loc din cetatea Magdala, Galileea. Alte sfinte mironosite sunt: Maria, mama lui Iacob ( Marcu 16,1 ) si a lui Iosi ( Marcu 15,47 ), adica vara Maicii Domnului; Maria lui Cleopa ( Ioan 19,25 ) si Salomeea, mama fiilor lui Zevedei ( Matei27:56 , 28,1 ; Marcu 16,1; Luca 24,10 ) ( fiica Dreptului Iosif logodnicul Maicii Domnului ). Apoi Ioana, femeia lui Huza, un ispravnic al lui Irod, Suzana si multe altele care ii slujeau din avutul lor ( Luca 8,3 ). Printre mironosite mai sunt numerate si cele doua surori ale lui Lazar din Betania, Marta si Maria, la care gazduia adeseori Mantuitorul cu Sfintii Apostoli, in drum spre Ierusalim sau Galileea. Care erau virtutile principale ale acestor femei mironosite ?Mai intai credeau cu tarie ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel vestit de prooroci, care a venit pe pamant sa mantuiasca neamul omenesc. Apoi duceau o viata curat, sfanta , de rugaciune si post, de infranare si milostenie, traiau in iubire unele cu altele si cu avutul lor ospatau si odihneau cu dragoste in casele lor pe Iisus si pe sfintii Sai ucenici. Dar credinta si ravna sfintelor femei mironosite nu se opera numai aici.
 Ele nu numai ca Il primeau pe Domnul in casele lor unde Ii spalau picioarele, Ii slujeau la masa si Il odihneau,ci, mai mult , mergeau cu ravna dupa Hristos, erau martore ale minunilor Lui si marturiseau cu indrazneala ca El este Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii. Cea mai mare barbatie au dovedit-o insa femeile mironosite in vremea patimilor Domnului. Dup ace ucenicii de frica L-au parasite si Petru s-a lepadat de Hristos, singurele care Il urmau de departe erau sfintele femei mironosite, in frunte cu Maica Domnului, Maria Margdalena, alaturi de Apostolul dragostei, Ioan. Caci dragostea dumnezeiasca nu se poate parasi niciodata.
Curajul si barbatia sufletului s-au vazut la femeile mironosite si pe drumul Crucii spre Golgota. Ele , singure cu Sfantul Ioan, Il petreceau pe Domnul la rastignire, fiind martore patimilor Lui. Ele singure se rugau pentru El cu lacrimi si suspine adanci, incat Mantuitorul milostivindu-se spree le, le-a zis: “ Fiice ale Ierusalimului, nu ma plangeti pe Mine, ci plangeti-va pe voi sip e copii vostri…Caci daca fac aceasta cu pomul verde, cu cel uscat ce va fi ? ( Luca 23,28,31 ). Pe Golgota sfintele femei, impreuna cu apostolul nemuritoarei iubiri, erau de asemenea, singurii martori ai rastignirii Domnului nostru Iisus Hristos. Ele L-au vazut insangerat si cazut sub cruce. Ele L-au vazut dezbracat de camasa si intins pe cruce. Ele au vazut loviturile cuielor in mainile si picioarele Domnului si au lesinat de durere sub cruce. Ele au auzit cuvintele de hula ale iudeilor, marturisirea de pocainta a talharilor si rugaciunea zdrobitoare a Mantuitorului: Eli, Eli, lama sabahtani ?
Adica : Dumnezeul Meu,Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit ? ( Matei 27,46 ). Femeile mironosite au vazut intunecarea soarelui, intristarea cerului, invierea mortilor din morminte si au auzit rugaciunea de iertare a Fiului lui Dumnezeu pentru iudeii ucigasi: “ Parinte iarta-le lor ,ca nu stiu ce fac !” ( Luca 23.34 ). Tot ele , aceste femei mai barbatoase decat apostolii, mai pline de ravna decat ucenicii, au vazut aruncandu-se sorti pentru camasa lui Hristos, facuta de mainile Maicii Domnului, si au auzit cuvantul Lui cel mai de pe urma :” Parinte, in mainile Tale incredintez Duhul Meu !” ( Luca 23,46) Iata cat de mare era ravna, taria credintei si barbatia sufletului sfintelor femei mironosite ! Nu se temeau de ostasii romani atat de sangerosi, nici nu se inspaimantau cu totul de moartea Domnului pe cruce, ca cei ce nu au nadejde ! Insa barbatia sfintelor femei mironosite nu s-a terminat pe Golgota. Ele au fost de fata si vineri seara, la coborarea Domnului de pe cruce si, impreuna cu Iosif din Arimateea, au cumpart giulgiu si miresme, au uns trupul Lui cu miresme, L-au infasurat in giulgiu, L-au pus in mormant si au pravalit o piatra la usa mormantului.(…)
Unde mai sunt acum femei crestine, iubitoare de Hristos, tari in credinta si in fapte bune, ca femeile mironosite din Sfanta Evanghelie ? Si totusi numarul sfintelor femei in Biserica crestina s-a inmultit, intrecand uneori pe cel al barbatilor. Sa ne gandim la numarul mare al sintelor mucenite, precum: Tecla, cea intocmai cu Apostolii, Varvara, care a fost ucisa pentru Hristos de Tata lei.; Ecaterina, Irina, Marina, Sofia cu cele trei fiice ale ei, Fevronia,Tatiana sau Filoteia de la Arges. Mare este si numarul cuvioaselor care s-au nevoit prin manastiri si pustietati, si au ajuns vase ale Sfantului Duh si facatoare de minuni. Dintre acestea amintim doar cateva, precum : Maria Egipteanca, Eufrosina,Xenia, Pelaghia,Melania, Parascheva de la Iasi, Teodora de la Sihla si multe altele.
Toate aceste cuvioase sunt mirese alui Hristos, ucenice ale sfintelor mironosite si rugatoare ale Bisericii pentru noi toti. Astazi este ziua femeilor crestine. Ele sunt urmasele femeilor mironosite, fiicele Invierii, roabele Domnului, candele credintei, sufletul familiei. Femeile crestine, credincioasele Bisericii Ortodoxe, mentin,mai mult decat barbatii, flacara credintei si traditiile strabune, focul sfant al rugaciunii si evlavia in casele noastre.. Femeile credincioase sunt si mame bune, crestine devotate, sotii cinstite si ostenitoare, model in societate. Femeile credincioase sunt inati la biserica, inati la rugaciune, lapost, la lucru, la ,ilostenie, la citirea cartilor bune, la ingrijirea bolnavilor, la toate. Ele mentin caldura duhovniceasca a credintei, a dragostei, a rabdarii si a impacarii, in biserica, in familie, in societate.De astfel de mame bune au nevoie astazi familiile noastre. De astfel de fiice evlavioase are nevoie Biserica lui Hristos. De astfel de femei cinstite si model in toate are atata nevoie astazi societatea in care traim.
 Sunt destule mame care nu vor sa nasca copii, nici sa le dea o educatie crestina buna. Sunt atatea mame care isi ucid majoritatea copiilor, iar putinii pe care ii nasc, nu-I cresc in frica lui Dumnezeu sau ii lasa de capul lor si ajung sa fie o povara pentru families i rusine pentru societate.
Mamelor, sunteti mironositele de azi ale Bisericii lui Hristos. Aduceti Domnului nu miresme de mult pret, ci credinta voastra curate si copii buni, bine educati si credinciosi. Vorbiti-le mai mult de Dumnezeu, de sfinti , de Biserica si de inaintasi. Nu-I smintiti cu nimic si dati-le sa citeasca carti bune, cat mai mult. Dumneavoastra puteti contribui cel mai mult la innoirea duhovnicesca a lumii, a Bisericii, a societatii. Adaugati untdelemn sfant in sufletele copiilor dvs. Dintre ei vor iesi maine suflete mari, oameni buni, preoti credincioasi, dascali luminati, crestini model. Viitorul familiei, al Bisericii depinde cel mai mult de dumneavoastra.Sa fiti la datorie ca si mamele noastre. Ganditi-va ce mame sfinte ati avut !
Tinere fecioare, pastrati neintinata pentru Domnul cinstea si buna voastra credinta pana veti dobandi si voi calitatea de mame in societate si in Biserica. La fel si dumneavoastra, vaduvelor si batranelor mame, supravegheati pe cele tinere, pe copii, pe cei din jur. Nu taceti ! Mamele tinere au nevoie de exemplul si de jertfa voastra, tinerele fecioare au nevoie de sfatul vostru, iar copii si nepotii, de rugaciunile, de lacrimile si mustrarea voastra. Incepeti toate cu Dumnezeu, cu rugaciunea ,cu spovedania regulate si cu mai multa smerenie si rabdare. Mai multe mame bune, mai multe vaduve si fecioare cinstite si credincioase, inseamna pentru ziua de maine, mai multi copii in case, mai multi credincioasi la biserica, mai multa pace in familie, mai putine betii, divorturi si avorturi in lume, mai putine boli si lacrimi pe pamant si mai multe suflete in Rai . Amin   
  Hristos a inviat !

Nota: Fragment preluat din cartea” Predici la duminicile de peste an “ autor Arhimandrit Cleopa Ilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu