"Tot in Grecia mi-a fost dat sa intalnesc o grecoaica de la care am aflat urmatoarea intamplare minunata , prin care trecuse sora ei.
Provenea din sudul Greciei dintr-o familie numeroasa, iar de pe cand era foarte mica una dintre surorile ei s-a imbolnavit de poliomelita, in urma careia s-a laes cu un picior neputincios.
Pe masura ce inainta in varsta defectul ei devenea din ce in ce mai evident , fapt ce ii provoca mamei lor mare mahnire. Intr-o buna zi , capul familiei a propus ca toti sa mearga intr-un pelerinaj ca sa se inchine la moastele Sfintei Paraschevi ( 1) si sa ia apa de la izvorul cesteia, de la manastirea aflata in apropierea orasului Tesalonic.
Sfanta Paraschevi este o cuvioasa mucenita pe care Dumnezeu a invrednicit-o cu darul tamaduirii.
Dragostea nemarginita fata de Dumnezeu si smerenia ii slujeau drept podoabe sufletesti intr-o masura atat de mare, incat se spune ca atunci cand oamenii ii cereau sa le spuna cum o cheama, raspundea ca numele ei nu avea insemnatate, si ca singurul nume pe care acestia ar trebui sa il cunoasca si sa il aibe vesnic pe buze era cel al Domnului nostru Iisus Hristos.
Mai apoi isi incununa tamaduirea trupeasca cu o invatatura duhovniceasca, spunandu-le Simbolul Credintei si talcuindu-l verset cu verset.
Inainte de acest pelerinaj, intreaga familie s-a pregatit sufleteste cu post aspru vreme de cateva saptamani. Apoi au pornit la drum intr-o caruta trasa de cai si au ajuns la manstire dupa cateva zile. S-au inchinat cu evlavie inaintea raclei Sfintei Paraschevi, cerandu-i cu credinta calda mijlocire in necazul ce ii apasa.
In timp ce se rugau, mama copilei a vazut-o pe Sfanta, iesind din altar pe una dintre usile diaconesti.
S-a indreptat usor catre fetita si , neatingandu-i piciorul, doar si-a miscat mana in sus si in jos, deasupra madularului beteag. Sub mana sfintei, piciorul copilei s-a inzdravenit, si arata ca cel sanatos.
Biata mama a izbucnit in lacrimi de bucurie, vazandu-si copila tamaduita, si a povestit si celorlalti cele pe care le vazuse. Dupa aceasta, s-au intors acasa cu totii multumindu-i lui Dumnezeu, Care este minuant intru sfintii Sai.
Dumnezeu Insusi este Cel care lucreaza minunile, insa doreste ca oamenii sa Ii slujeasca drept co-lucratori.
Astfel , in parabola inmultirii celor cinci paini si doi pesti, Hristos este cel care a infaptuit minunea, insa ucenicii au jucat si ei un rol insemnat prin faptul ca au cerut si au impartit painile inmultite.
Sfintii Il preamaresc pe Dumnezeu prin vietile lor, iar in schimb, Dumnezeu, ii preamareste, facandu-i co-lucratori ale minunatelor Sale fapte.
Dupa cum spunea un episcop ortodox, sfintii sunt precum vitraliile care au fost curatite, ca soarele dumnezeiesc sa straluceasca prin ele.
Asemenea lor, putem si noi sa dobandim sfintenia, caci si noi am fost creati dupa chipul lui Dumnezeu; doar ca trebuie sa curatam funinginea si murdaria de pe ferestrele sufletelor noastre. "
Nota:
(1) Sfanta Cuvioasa Mucenita Paraschevi este pomenita in calendarul ortodox pe 26 iulie
Minune preluata din cartea "In lagarele japoneze-Minuni ale secolului XX "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu