"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 noiembrie 2011

O descriere minunata !

" In traditia Bisericii, se vorbeste mult despre pogorarea lui Hristos la iad, in sensul patrunderii Sale in imparatia mortii.(...)
In cadrul unei omilii prin care se talcuieste un psalm a lui David ce se refera la acest subiect( Ps.23, 7-10 ), Sfantul Epifanie, Episcopul Ciprului, face o descriere a pogorarii lui Hristos la iad si a tuturor lucrurilor care s-au petrecut in acest rastimp.
In cuvinte expresive, el spune ca Hristos S-a pogarat la iad " ca un Dumnezeu, ca un razboinic..ca un imparat " , insotit nu de dousprezece cete de ingerii, ci de mii de mii si de milioane de milioane de ingeri .
Inainte ca Hristos sa ajunga la locasurile necercetate de lumina soarelui ale iadului, a coborat acolo Arhanghelul Gavriil ca sa vesteasca tuturor sosirea sosirea lui Hristos, asa cum tot el vestise odinioara si Fecioarei Maria zamislirea Mantuitorului in pantecele ei. Arhanghelul Gavriil a spus :" Ridicati, capetenii, portile voastre! Dupa aceia a grait Arhanghelul Mihail : ... si va ridicati portile cele vesnice ! Puterile ingeresti au strigat : dati-va la o parte strajeri ai raului, iar stapaniile : sfaramati-va lanturi care nu ati fost nicicand dezlegate...Infricosati-va tirani si calcatori de lege.
Apoi a venit Hristos si a semanat frica, tulburare si groaza. Atunci , stapanitorii Iadului au intrebat cu glas mare : cine este acesta Imparatul slavei ? Iar puterile cerului au raspuns : Domnul cel tare si puternic, Domnul cel tare in razboi...Domnul puterilor , Acesta este imparatul slavei ! ( Ps. 23, 7-10 )
In continuare , Sfantul Epifanie face o descriere minunata a convorbirii lui Hristos cu Adam. Adam care a auzit pasii lui Hristos, Care se apropia, asa cum i-a auzit candva si in Rai, dupa caderea in pacat.
Odinioara , a simtit frica, insa acum, simte bucurie si desfatare.
Cuprins de pocainta , Adam a trigat tuturor sufletelor :" Domnul meu sa fie cu voi toti! " , iar Hristos a raspuns : " Si cu duhul tau ! ".
Dupa aceea Hristos l-a prins de mana , l-a inviat si i-a spus tot ce facuse pentru mantuirea lui si a intregului neam omenesc ."

Nota: Fragment preluat din cartea " Predici la marile sarbatori " autor Arhim. Hierotheos Vlachos

Un comentariu:

  1. Cu totii cautam pacea sufleteasca...Cati dintre noi o gasim?
    Admiratork, http://admiratork.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere