"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 august 2010

Sfantul Episcop Nicolae Velimirovici- raspuns catre o mama

" Imi aduceti la cunostiinta , cu prosteasca bucurie , ca fiica Dvs a fost aleasa Miss. Ca si cum ati astepta sa va si felicit. Mie imi e rusine si sa scriu despre acest lucru, iar in loc de felicitari va fac cunoscuta profunda mea compatimire.
Nu stiu de ce mai spuneti in scrisoare: " Pentru fiica mea, ca fata educata, lucrul acesta este foarte magulitor".
Caci ce se poate spune despre educati si needucati in zilele noastre?
Intre numeroasele crize contemporane, criza educatiei este dintre cele mai importante.
Cine stie care poate fi numita cu mai mult temei educata: o dama de la oras sau o ciobanita sfioasa de la munte! In aceasta privinta nu se va ajunge la o intelegere pana ce nu ne vom intoarce la conceptia despre educatie a poporului si nu vom spune, in armonie cu multele miloanele de glasuri ale poporului: educat este cine are obraz. Iar cine nu are obraz nu este educat, oriunde ar locui, orice pozitie ar ocupa si orice gramada de cunostiinte ar avea in cap.
In satele noastre din Sumudia, despre frumusete se sopteste , iar despre caracter se vorbeste cu voce tare.
Asta vine din adanca constientizare de catre popor a faptului ca frumusetea este un lucru trecator si care nu depinde de om, in vreme ce caracterul este un lucru netrecator si care depinde de om. Stiti , oare, cantecul popular despre Milita fecioara ? Ce minunat le-a raspuns unor lingusitori :

" Nu-s din iesle ca sa adun norii,
Ci-s fecioara sa privesc in fata!

Concursurile moderne de Miss sunt un obicei al vechilor popoare latine. In fapt, este doar un comert abil disimulat cu prostituate. Ati urmarit soarta multelor Miss din Europa ? Ce trist! Casnicii stanii, copii din flori, sinucideri. Iata-va rubrica la care sunt inscrise de obicei " reginele frumusetii"! Oare si fiica Dvs...
Mai bine i-ati fi dat sa citeasca actul despre moartea eroica a tatalui ei in Ter- Planina decat sa o fi expus la un concurs pestrit si primejdios. Cine va poate garanta ca marea Dvs bucurie nu se va preface grabnic intr-o nespusa intristare si in rusine- rusine ca va veti inchide in camera si va veti ascunde fata cu mainile de lumina soarelui? Si veti sti ca vecinii chicotesc rautacios, si asta va va rupe si mai mult inima .
Dintre toate ispitele cu care omul are a se masura in sine insusi, frumusetea este, oricum, cea mai anevoie de biruit.
Ea a fost biruita de Sfanta Ecaterina, si Varvara si Anastasia si Parascheva si multe altele, care au cunoscut in sine o frumusete mai ianlta decat cea de pe sine.
Dar va putea oare sa o biruie fiica Dvs..., care ste lipsita de o vedere duhovniceasca puternica si care s-a expus odata de bunavoie la targul frumusetii? Sa nu dea Dumnezeu Puternicul! Caci frumusetea este un ghetarde pe care se aluneca sigur in adancul de foc.
Negustorii americani de fime au nascocit-cu totul din capul lor, mai mult pentru comert- ca Iuda vanzatorul era cel mai frumos dintre cei doisprezece apostoli. Asta, fireste, nu se poate dovedi cu nimic in lume, afara, poate de sfarsitul lui Iuda.
Precum ati auzit si ati citit negresit, sfarsitul lui a fost asemanator cu cel al unora dintre reginele si regii moderni ai frumusetii.
Acest " frumos " Iuda, dupa ce L-a vandut pe Fiul lui Dumnezeu s-a coborat la parau si s-a spanzurat. Si aruncand argintii in templu , a iesit si s-a spanzurat.
Cine merge la plimbare cu diavolul departe, greu se mai intoarce la calea dreapta. Ce sa va sfatuiesc ? Maritati-va fiica cat mai degraba, si cu cat mai modest , cu atat mai bine. Cu un brutar sau cu un cizmar. Fireste , daca acel om cinstit se va hotari sa ia asupra sa o raspundere ca aceasta.
Asa puteti trage nadejde ca veti trai sa va bucurati de nepoti legiuiti, si veti da multumita lui Dumnezeu. Dupa atotputernicia Sa, Facatorul il poate opri pe om ca sa nu cada pe calea lunecoasa pe care a apucat-o din nestiinta ori slabiciune.
Fie ca El sa va stea intr-ajutor dvs. si celor pe care ii iubiti cel mai mult pe lume- copiilor dvs. "

Nota:

Scrisoare a Sfantului Nicolae Velimirovici adresata unei mame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu