"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 martie 2016

Invataturi despre mantuirea sufletului !

" Fii evlavios. Pe parintii duhovnicesti, pe tatal tau si pe mama ta, pe conducatori si pe toti oamenii de bine cinsteste-i si urmeaza sfaturile lor folositoare. Respecta-i pe oamenii in varsta. Fata de mai marii tai fii respectuos, cu cei de o seama cu tine fii amabil, cu cei mai mici, binevoitor. Iubeste nu doar pe prieteni si pe cei ce-ti fac bine, ci si pe vrajmasii tai, si roaga-te pentru ei. Aminteste-ti ca rostul tau in lume este ca in orice imprejurare sa faci bine aproapelui tau, pe cat iti sta in putere.
Nu te certa si nu te invrajbi cu nimeni. Bun lucru este sa-ti infranezi mania, sa ierti celui ce ti-a gresit si sa dai celui care iti cere. Te-a suparat cineva ? Iarta-l. Ai suparat pe cineva ? Impaca-te cu el. Fereste-te nu doar de faptele rele, ci si de cuvintele necuviincioase. Cand vorbeste cineva dintre cei mai mari, taci si asculta. Nu crede oricarui zvon. Nu dori tot ce vezi. Fii drept, nu dori nimic din ce nu este al tau.Cu atat mai mult nu fura si nu deposeda, ci fii multumit cu ceea ce ai tu.
Cele de care ai nevoie dobandeste-le prin propria munca. Da inapoi ceea ce ai luat cu imprumut. Implineste ceea ce ai promis. Nu te lauda niciodata. Fii curajos, gata de munca, lasand la o parte nepasarea celor lenesi. Dragostea de munca este placuta lui Dumnezeu, iar tie de folos. Nu deznadajdui la necaz. La bucurie nu-ti pierde cumpatarea.
Celui care cere da-i, daca ai; pe cel sarac ajuta-l pe cat poti.
Nu invidia pe nimeni, fii binevoitor fata de toti. Nu fii egoist si mandru.Fii prietenos fata de toti , dar nu te purta lingusitor fata de nimeni. Saluta-i pe toti cei pe care -i intalnesti.
Asemenea si celor care te saluta, raspunde-le la salut. Celui care te intreaba raspunde-i, pe cel nestiutor indruma-l. Pe cei tristi mangaie-i.
Slujeste oricui poti."
Nota :
Fragment preluat din cartea - Invataturi si intamplari minunate - Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov.
Pictura : Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan - autor - Mikhail Vasilievich Nesterov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu