"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 septembrie 2016

Despre Duhovnic si duhovnic !

" Calea spre Dumnezeu o putem cerceta din carti, din pildele si invataturile Sfintilor Parinti si o putem arata si altora " dar numai un om anume ne poate duce la limanul mantuirii . Acesta este Duhovnicul sau conducatorul , cum il numeste Sfantul Teofan Zavoratul.
Sfantul Vasile cel Mare ne da urmatorul sfat : " Cu  multa bagare de seama si cu buna cumpanire straduieste-te sa-ti gasesti drept calauza in viata un barbat neinselat, inscusit in indrumarea celor ce merg spre Dumnezeu, infrumusetat de virtuti, priceput in Sfintele Scripturi, fara multe griji, neiubitor de arginti, neagonisitor, iubitor de tacere, avand dragoste de Dumnezeu, iubitor de saraci, nemanios, ,fara tinere de minte a raului, mult folositor pentru cei ce se apropie de el, neiubitor de slava desarta,neorgolios,neiubitor de mangaieri,neschimbator, care nu pune nimic mai presus de Dumnezeu ."
" Acestea sunt desavarsirile unui parinte adevarat ! Fara ele, nu va putea, indiferent de straduinta sa, sa conduca spre mantuire sufletele care i s-au incredintat.
Conducatorul nu trebuie doar sa arate , ci sa si conduca, si nu trebuie doar sa conduca, ci oarecum sa poarte in spate. Prin rugaciunea sa, el trebuie sa fie un puternic mijlocitor in fata lui Dumnezeu si un izgonitor al vrajmasilor nevazuti, iar pentru aceasta trebuie sa aiba indrazneala si credinta puternica, prin care sa se arunce neispitit asupra puterii vrajmase - acestea se fac sau se dobandesc pe o a doua treapta , cea a desavarsirii.
Ca sa poti calauzi, trebuie sa vezi toate incurcaturile drumului, sa le cunosti din experienta proprie si sa stii cum pot fi depasite, iar pentru aceasta trebuie sa te afli la o anumita inaltime, de pe care poti vedea toate drumurile si pe toti cei ce merg pe ele si pe acela dintre ei care ti s-a incredintat.
Cei ce nu s-au curatat de patimi stau cu totii pe aceeasi treapta, fie ca sunt invatati sau neinvatati , fie ca au citit sau nu despre stiinta nevointei. Cei ce alcatuiesc multimea nu vad incotro si cum sa meraga, ci doar sa inghesuie unii intr-altii si merg la nimereala, cand intr-o parte cand intr-alta, asteptand sa li se arate cararea cea buna ca sa iasa la liman, cu toate ca ar putea iesi imediat, daca s-ar lasa calauziti de o voce din afara multimii.
Totul sta in infrangerea patimilor : cel ce nu si-a invins patimile nu poate da o regula de incredere pentru infrangerea lor, pentru ca el insusi este patimas si judeca patimas.
De aceea, un conducator inteligent dar neincercat niciodata nu te va duce departe, cu toate bunele sale intentii. Atat acela, cat si cel calauzit vor vorbi, vor discuta despre caile Domnului si vor bate pasul pe loc.
In afara de aceasta, el trebuie sa aiba o anumita putere conducatoare naturala asupra sufletului ucenicului, pe care sa-l cunoasca la fel ca pe al sau, pentru ca acesta sa i se supuna fara cartire si fara comentarii.
Dar nu poti avea puterea duhului fara sa-ti fi supus patimile si fara sa fi primit Duhul lui Dumnezeu !
Fara aceasta, cuvantul va fi intotdeauna neputincios, neroditor pentru ca nu poate da nastere le ceea ce nu este in el (...).  
Vedem de aici ca adevarata calauza poate fi numit cel ce a cunoscut patimile si care, prin nepatimire, s-a facut vas ales al Sfantului Duh, care te poate invata totul, sau acela care a trecut de prima treapta si , prin crucea si rastignirea launtrica, L-a primit pe Dumnezeu sau a fost primit de El si este purtat si calauzit de El.
Numai unul ca acesta poate fi numit calauza, neiselata, iscusita, de incredere !"                  
                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Nota : Fragment preluat din cartea " Viata launtrica " , autor Sfantul Teofan Zavoratul

3 comentarii:


 1. VREAȚI UN UN ÎMPRUMUT?

  Suntem În prezent, oferim o schemă de împrumut cu dobândă la 2% cu cartea de identitate valabilă corectă pentru verificare.
  Puteți trimite solicitarea de împrumut pentru orice sumă de împrumut de care aveți nevoie.
  Oferim împrumuturi de la $ 5.000,00 USD Min. $ 50,000,000.00 USD Max.
  Avem credit pe termen lung de la maxim cinci (50) până la cincizeci (50) ani.
  Oferim următorul tip de împrumut: împrumut de împrumut, împrumut de împrumut, împrumut de investiții pentru afaceri, împrumut de mașină sau vehicul, împrumut pentru student, consolidarea datoriilor, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi personale, împrumut de călătorie și de vacanță, împrumut de Crăciun și noul an.
  Compania noastră are nevoie și de o persoană care poate fi reprezentantul companiei noastre în țara dumneavoastră.
  Contactați biroul nostru din STEPHEN WILLIAMS FINANCIAL LOAN FIRM prin e-mail: stephenswillsloan@gmail.com
  Dacă sunteți interesat de oferta noastră financiară și doriți să obțineți un împrumut de la noi, contactați-ne și dați-ne detaliile de mai jos, care vor fi necesare pentru a iniția termenii și condițiile sumelor de împrumut în consecință.
  Nume: ____________________________
  Sex: _______________________________
  Starea civilă: _______________________
  Adresa: ______________________
  Oraș / Zip: ________________________
  Țară: ______________________________
  Data de nastere: ________________________
  Suma necesară ca împrumut: ________________
  Durata împrumutului: ________________________
  Venit lunar / Venit anual: _________
  Ocupația: ___________________________
  Scopul împrumutului: _____________________
  Telefon: ________________________________
  Fax: __________________________________
  Ca o recunoaștere a acestor detalii, vor fi trimise un Termeni și condiții bine calculate, inclusiv acordul.
  Vă mulțumim pentru patronajul dvs.!
  Toate cele bune,
  STEPHEN WILLIAMS FIRMA DE ÎMPRUMUTURI FINANCIARE
  Email: stephenswillsloan@gmail.com
  Twiiter: @ stephenswillsl1
  Instagram: stephenswillsloan

  RăspundețiȘtergere
 2. Bună tuturor, tocmai am descoperit o nouă platformă unde puteți face bani cu ușurință cu 100% securizată și sigură. Am luat legătura cu hackerii din America Express Card și am primit un card ATM gol, în valoare de 100.000 de dolari, cu o retragere zilnică de 5.000 de dolari, iar acum viața mea și cea a familiei mele sa schimbat complet. Sunt aici să împărtășesc și să depună mărturie despre lucrările bune ale hackerilor americani Card Express. Veți putea lua legătura cu aceștia acum dacă veți căuta asistență financiară pentru că sunt fiabili și încrezători în ceea ce privește lucrările de hacking, iar cardul ATM gol este sigur și securizat. Voi recomanda pe oricine care are nevoie de ajutor să-l contacteze pe adresa de e-mail: americaexpresscard@hotmail.com & WhatsApp pe +1 (845) 400-7115.

  RăspundețiȘtergere
 3. Zi bună, eu sunt Josef Lewis. Un creditor reputabil, legitim și acreditat. Oferim împrumuturi de orice fel într-un mod foarte rapid și ușor, împrumut personal, împrumut auto, împrumut de acasă, împrumut student, împrumut de afaceri, împrumut Inventor, consolidarea datoriilor. etc

  Obțineți aprobarea pentru un împrumut de afaceri sau personal astăzi și obțineți fonduri în aceeași săptămână de aplicare. Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți pentru a susține această afirmație. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; veți obține cea mai ieftină. Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite.

  Ne străduim să lăsăm o impresie de durată pozitivă depășind așteptările clienților noștri în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai bună calitate în timp util. Nu este necesar un număr de asigurări sociale și nu este necesară verificarea creditului, 100% garantată. Răspundeți imediat folosind detaliile de mai jos dacă sunteți interesat de un împrumut și nu aveți niciun fel de înșelătorie.

  Email: progresiveloan@yahoo.com
  Apel / WhatsApp: +16626183756
  Site web: https://progresivefunding.wordpress.com  RăspundețiȘtergere