"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 februarie 2016

Rugaciune din sec. IV - Sfantul Nifon al Constatianei !

" Doamne Dumnezeul Puterilor, Cel mare si infricosat, cel bogat si prea bun, cel prea milostiv si induratv, pleaca-Te si ma auzi pe mine invechitul si pacatosul. Tu, care ai mantuit pe Iona din pantecele chitului si pe Daniil din gurile leilor, mantuieste-ma si pe mine in ceasul mortii robului tau.Sa nu vada Doamne sufletul meu intunericul diavolilor, nici in veacul de acum, nici in cel ce va sa fie, nici la iesirea sufletului , nicicand sa urce el in vazduh. Sa nu batjocoreasca, blestematul balaur, ticalosul meu suflet, cand va iesi din acest ticalos trup. Sa nu-l rapeasca, Domnul meu, Hristosul meu, Iisusul meu, Dumnezeu lmeu, Lumina mea, sa nu-l rapeasca duhul cel intinat si imputit si sa-l tarasca in prapastia pierzarii . Sa nu vada ochii mei Stapane si Dumnezeule al cerului si al pamantului uratul si intunecatul lui chip.Ci in ceasul sfarsitului meu, Imparate al meu, Preasfinte, Intreit Sfinte si Preaslavite, trimite-mi mila Ta si adevarul Tau.
Trimite Dumnezeul meu in acea zi la robul Tau pe Arhistrategul Mihail; trimite-mi pe Gavriil, pe Uriil, pe Rafail pe marii si stralucitii voievozi cu preacuratele si prea fericitele lor ostiri ca sa zdrobeasca pe nasaturatul balaur al iadului, care scrasneste cu dintii, poftind sa rapeasca si sa inghita pe cel ce traieste in evlavie. Afunda-l Dumnezeul meu, in ceasul sfarsitului meu, cu toata intinata lui ostire in adanc, in tartar, in intuneric si in scrasnirea dintilor.Trimite Doamne Iisuse Hristoase,fericirea mea, invierea mea, trimite in ceasul acela pe Iubitorul de oameni si Milostivul Dumnezeu, Duhul Adevarului sa ia duhul meu in negraita dulceata si in sfintenia Lui cea vesnica. Trimite-l sa ma intareasca cu sabia ce va merge inainte si va nimicii pe viclenii stapanitori ai intunericului pe necuratii diavoli. Pentru ca sa cada in foc, in haos, in iad aceasta uraciune a faradelegii si eu sa pot trece, fara durere vamile vazduhului si sa ajung la tine, Lumina cea in trei straluciri.
Sa cad la milostivirea Ta sa sarut preacuartele Tale picioare, sa ma umplu de dumnezeire, de DuhulTau cel Sfant si sa marturissesc nemasurata minune pe care ai savarsit-o pentru mine : cum m-ai adus la pocainta, cum m-ai inviat si cum din adancurile pamantului iarsi m-ai scos. Pe toate le voi spune inaintea sfintilor ingeri, cuprins de stralucirea dulcetii si fericirea dumnezeiestii bucurii si -Ti voi canta atunci marea cantare a cantarilor, rapit de negraita mireasma a harului si a dumnezeiestii Tale frumuseti. Auzi-ma Dumnezeu meu, desi in fiecare zi fac fardelegi inaintea ochilor Tai; auzi-ma , Imparatul meu, Mantuitorul meu si ma invredniceste sa intru in slava Ta precum Te rog ziua si noaptea si cer de la maretia Ta cea fara de moarte si dadatoare de viata. Cu caldura Te rog iarasi mereu, Doamne Iisuse Hristoase, trimite in ceasul sfarsitului meu pe Prealuminata Fecioara, pe Biserica cea curata, pe pazitoarea cea sfanta a bogatiei Tale, sa ma intareasca Hristoase al meu.Trimite-mi in ceasul acela pe Sfatul Inaintemergator si Botezatorul Ioan, steaua cea luminoasa, pe Apostoli, pe prooroci si pe mucenici, pe marturisitori si pe evanghelisti, pe cuviosi si pe drepti, ca sa slaveasc faptura Ta.
Da Nemuritorule Doamne asculta-ma pe mine pacatosul si ma invredniceste sa dobandesc slava Ta cea negraita vesnica si intreita. Ci, Doamne da odihna la tot robul Tau in ceasul sfarsitului lui si asculta aceasta rugaciune spre rusinarea necuratilor demoni. Pierde-i Stapane cu mana Ta cea atotputernica, pierde-i Atotputernice cu sabia Ta, arde-i Atotputernice Preainalte si Infricosate, cu traznetul mistuitor al puterii Tale. Sa fie Doamne aceasta rugaciune pentru toti cei care se afla in ceasul sfarsitului, racorire si odihna, somn si linist,e mireasma si bucurie, intarire si scapare, sprijin si ajutor. Da Doamne al parintilor celor sfinti care bine au placut Tie din adancurile veacurilor si pana astazi nu trece cu vederea cererea mea Sfinte; nu Te intoarce de la rugaciunea mea Milostive ci fa aceasta rugaciune a mea sabie cu doua ascutisuri, dumnezeiasca , cereasca, ucigatoare pentru demoni, cu urgie impotriva duhurilor rautatii, dar plina de bunatate, de iertare,de milostivire si bunavointa, pentru ca aceasta rugaciune sa covarseasca multimea pacatelor celor ce se afla in ceasul sfarsitului si sa le usurezi povara lor, sa le miluiesti Sfinte, sufletul lor si sa le sfintesti suisul lor spre Tine.Incununeaza-i cu milostivirea Ta, scrie-i in cartea alesilor Tai, daruieste-le desfatarea raiului . Sterge nelegiuirile lor cu nemarginita bogatoie a darului milostoivirii Tale; iarta-i, miluieste-le sufletul lor si-i mantuieste.
Milostiveste-Te, ajuta, miluieste, acopera si-i pazeste dupa mare mila Ta. Arata-Ti iubirea Ta de oameni; trimite-le inger de pace si preacurata Ta dragoste; deschidele bratele Tale cela parintesti, inmiresmeaza-i cu nespusele Tale miresme ca sa fuga de la ei rusinatii uratii si inselatorii diavoli. Fa-i cenusa in focul gheenei pe cei ce indraznesc sa chinuie si sa inspaimante bietul suflet. Sa se implineasca aceasta ori de cate ori se va auzi saraca mea rugaciune  .Da Stapane Iisuse Hristoase Lumina lumii, auzi-ma ca un Preabun si da har si mila acestei rugaciuni. Fii Tu Insuti ajutor, acoperamant si mantuire celui ce va chema numele innoroiatului Nifon. Auzi-ma Domne, auzi-ma Iubitorule de oameni Sfinte si daruieste-mi cererea care cheama Preaputernic numele tau Amin."

Cand a terminat acesta rugaciune deodata a stralucit in jur o minunata lumina. Si in mijlocul luminii s-a aratat Hristos,umplandu-i inima de bucurie, pentru ca l-a sarutat cu dumnezeiasca sarutare de trei ori, in timp ce Cuviosul la fiecare sarutare zicea plin de bucurie Amin, Amin Amin.
Atunci i-a vorbit Domnul:
" Bine, sluga buna si credincioasa , am auzit rugaciunea ta si-ti voi da din belsug tot ceea ce mi-ai cerut pentru mantuirea crestinilor. Celui ce va pomeni numele tau in rugaciunea sa , acasa sau in biserica, ii voi sta in ajutor in toate primejdiile si necazurile indeosebi in clipele cele din urma ale vietii sale. Pe cei ce ma vor slavi pentru numele tau, ii voi milui cu imbelsugare si pe cei ce ma vor chema prin tine, ii voi intarii, le v oi da putere, voi zdrobii sub picioarele lor, cu dumnezeiasca Mea putere,toata impotrivirea diavoleasca, iar cand va sosi ceasul ca si tu sa parasesti aceasta viata , eu Insumi voi veni la tine cu sfintele ostiri ceresti. Cu mainile Mele voi lua sufletul tau si te voi odihni cu pace , in sanurile lui Avraam."
Cu aceste Cuvinte Domnul l-a sfintit, inmiresmand toate simturile lui cu preacuratul si preasfantul Sau Har.(...)
Aceasta mare si minunata rugaciune m-am straduit sa o scriu cu grija precum a spus-o Cuviosul pentru ca toti pacatosii sa aiba mantuire si usurare cand li se va citi la iesirea sufletului. El insusi mi-a spus ca rugaciunile sfintilor sunt de mare ajutoir la vreme de primejdie, intristare si nevoie , daca sunt rostite cu credinta neindoita. Deoarece, sunt pline de Duhul Sfant, de cunostiinta, de pricepere si intelepciunea lui Dumnezeu.

Nota :
Fragment preluta din cartea - Sfantul Ierarh Nifon al Constantianei -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu