"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 martie 2012

Maica Domnului desavarsirea curatiei !


" Soarele se oglindeste in apa cea limpede si cerul in inima curata.
Dumnezeu Duhul Sfant are multe salasuri in aceasta lume intinsa, dar inima neprihanita a omului este locasul care ii este cel mai bine-placut sa Se salasluiasca.
Acesta este adevaratul Lui salas; toate celelate sunt numai locuri in care Isi face lucrarea. Inima omului nu poate fi niciodata pustie. Intotdeauna este plina cu ceva; fie cu iad, cu lumea sau cu Dumnezeu. Ceea ce se afla in inima este prin sine legat de curatia ei. Era o vreme cand inima omului era plina numai cu Dumnezeu - o oglinda a frumusetii lui Dumnezeu,o psaltire pentru lauda lui Dumnezeu. Era o vreme cand totul se afla intru adevar, in mana lui Dumnezeu, in afara de primejdii; dar cand omul, in nebunia lui, a luat lucrurile in mainile sale, multe fiare salbatice au atacat inima omului; si de aici a venit inluantru robia inimii omului si, in afara, ceea ce se intelege ca istorie a omenirii.
Venirea lui Dumnezeu printre oameni este ca un stalp care arde in intunericul cel mai adanc. Vestea acestei veniri a inceput cu un inger si o fecioara, cu o convorbire intre curatia cereasca si cea pamanteasca. Cand o inima necurata sta de vorba cu o inima necurata, se isca un razboi. Cand o inima necurata sta de vorba cu una curata, se isca un razboi. Doar atunci cand o inima curata sta de vorba cu o alta inima curata este veselie, pace si minune mare.
Arhanghelul Gavriil este primul purtator de cuvant al vestii celei bune pentru mantuirea omului, al faptei celei minunate a lui Dumnezeu - intrucat mantuirea omului nu putea veni fara fapta cea minunata a lui Dumnezeu. Preacurata Fecioara Maria a fost prima care a primit aceasta veste buna si a fost cel dintai om care s-a cutremurat de frica si de bucurie.
Cerul se oglidea in inima ei curata precum soarele in apa cea limpede. Domnul, Ziditorul lumii noi si Innoitorul celei vechi, urma sa-si odihneasca capul in inima ei si sa se imbrace in trup. Aceasta fecioara aleasa a fost logodita cu Iosif, rudenia ei . De ce a fost ea logodita ? De ce a fost logodita? Iconomia lui Dumnezeu a hotarat astfel, ca ea sa fie ocrotita de batjocura dracilor si a oamenilor. Daca ea nu ar fi fost logodita inainte de nastere, care dintre oameni ar fi crezut ca Fiul ei nu S-a nascut in faradelege ?
Asa, care judecator pamantesc ar fi scapat-o de stransoarea Legii? Dumnezeu, in iconomia Lui, nu a dorit sa aduca tulburare asupra alesei Sale, nici ispita mare asupra oamenilor si astfel a randuit El sa se ascunda Fecioara si nasterea ei sub infatisarea logodnei ( Cand Insusi Hristos a ascuns multe lucruri dintru inceput , numindu-se Fiul Omului si nedezvaluind pretutindeni in chip vadit unimea Sa cu Tatal, de ce atunci sa ne mire aceasta tainuire,in pregatirea unei astfel de taine minunate si fara de asemanare ? Sfantul Gura de Aur )
De ce numele barbatului era Iosif ? Sa ne amintim ca acel Iosif minunat si curat si-a pastrat curtaia trupeasca si sufleteasca in mijlocul dezmierdarilor Egiptului; si, in felul acesta sa usureze constiinta credinciosului pentru a crede ca rodul fecioarei, al Maicii Domnului, era intr-adevar de la Duhul Sfant si nu din patimile pamantesti ale oamenilor(...) Si intrand ingerul la ea , a zis : "Bucura-te, ceea ce esti plina de har,Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei " (...)
Iar ea, vazandu-l pe Arhanghel, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta intru sine : Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta ?
Ca un copil ! Maria este cu adevarat un copil. Domnul a spus : " De nu va veti intoarce si veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia Cerurilor. " ( Matei 18:3, 19:4 ). Lumea acesta cu pofte si patimi,indata il imbatraneste pe om. Copilaria noastra scurta si in vremurile moderne se face si mai scurta. Cine se mai poate face copil din nou ? Maria a fost si a ramas asa toata viata ei, prin curatia si intrega intelepciune, prin frica ei de Dumnezeu si ascultarea de El (...) Ca un copil, ea s-a speriat de aratarea ingerului; ca un copil, ea cugeta intru sine ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta.
Nu era nimic mincinos, prefacut sau inselator in ea, ci totul era copilaros - simplu, neprihanit, curat si nevinovat. Marele Gavriil, care a fost de fata la facerea omului si la inceputul veacurilor si care a avut puterea de a judeca limpede sufletele oamenilor, a judecat limpede gandurile framantate ale Preacuratei Fecioara, mai curat decat putem judeca noi. Atunci , el a vazut nedumerirea sufletului ei si s-a grabit sa o linisteasca cu aceste cuvinte blande : "Nu te teme, Marie, caci ai aflat har de la Dumnezeu"
Nu te teme, copila mea! Nu te teme , tu , fiica lui Dumnezeu cea plina de har ! Nu te teme , preabinecuvantata tuturor prin tine peste toti oamenii ! Sfantul Andrei Criteanul, cugetand prin insuflarea lui Dumnezeu, la menirea marelui Arhanghel, comenteaza la Bunavestire despre Preasfanta Fecioara : " Nu te teme, Marie , caci ai flat har de la dumnezeu, har pe care Sara nu l-a primit, nici Rebeca nu l-a simtit; ai aflat harul de care nici macar marea Ana nu a fost vrednica, nici Penina, potrivnica ei. Desi au ajuns mame, ele si-au pierdut fecioria, dar tu, ajungand mama, ti-ai pastrat fecioria intreaga.
Asadar nu te teme, caci ai aflat har de la Dumnezeu - har pe care numai tu l-ai aflat de la inceputul veacurilor si nimeni altcineva ! "
Auzind aceasta veste din cer, Fecioara Maria, in curatia ei ca de copil, l-a intrebat pe vestitorul cel neobisnuit : "Cum va fi acesta, de vreme ce eu nu stiu de barbat ? " Aceste cuvinte nu arata neincrederea ei in bunavestire a ingerului, ci curatia si nevinovatia ei. Ce ar fi raspuns oricare dintre voi unei astfel de vestiri din partea celui mai neobisnuit dintre oaspeti ? Totusi Feciara Maria nu a spus nimic fara de folos. Poate ca daca intrebarea ea a fost fara de folos pentru ea, aceasta nu a fost si pentru noi fara de folos.
Duhul ei binecuvantat a pus intrebarea pentru noi, ca fiecare dintre noi sa-si puna intrebarea, gandind la legea fireasca. Pentru a aduce pe lume un prunc, este nevoie de barbat - unde se afla barbatul ? Asa ne-am fi intrebat toti , fiind foarte departe de libertatea incare se veseleste Atotputernicul Dumnezeu si fiind robiti de obicei prin puterea firii. Astfel era nevoie pentru noi ca Fecioara Maria sa puna intrebarea si ca sa auzim raspunsul binevestitorului lui Dumnezeu. Care a fost raspunsul Arhanghelului Gavriil ? "Duhul Sfant se va pogari peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri ; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea cea numita sterpa. Caci la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. "
Un raspus intreg si deplin care aduce multumire. Dumnezeu , acolo unde El voieste, indeparteaza legile firii. Firea si randuiala firii sunt ca si cum nu ar exista, atunci cand Dumnezeu cel viu implineste voia Lui in lucrarea mantuirii omului. " Harul nu intra in legea firii ", spune Grigorie din Neocezarea. El Insusi Innoitorul tuturor lucrurilor, Domnul Iisus, adevereste ca Duhul este cel ce da viata. ( Ioan 6:36 )
Singura zamislire printr-o bunavestire nemijlocita, prin lucrarea Duhului vietii, este zamislirea de catre Preacurata Fecioara Maria. In istoria facerii de la Adam nu fusese niciodata un asemenea caz. Acesta a fost singurul caz al tuturor veacurilor si singurul in vesnicie, apartinand atat acelei vremi, cat si vesniciei, acela al Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Ascultand istorisirea data de vestitorul lui Dumnezeu, cea mai smerita dintre toate fecioarele cele smerite, a sfarsit vorbirea cu Arhanghelul cu cuvinte linistite : "Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau.
"Ea nu spune : Iata roaba ta, o Arhanghele, ci spune "roaba Domnului ", intrucat ea stie ca Arhanghelul este doar un vestitor al Voii lui Dumnezeu si ca el, desi puternic si nemuritor, este doar un slujitor al Dumnezeului celui viu. Pe de alta parte, ea nu spune :"fie mine dupa cuvantul Domnului", ci " dupa cuvantul tau, aratand astfel cinste fata de capetenia nemuritoare a ostii ceresti. Atat un gand cat si celalalt arata ascultarea cea mai binevoitoare si smerenia cea mai desavarsita. Un raspuns atat de chibzuit putea fi dat numai de o inima curata in chip desavarsit, caci intr-o asemenea inima se toarna cel mai indata dreapta judecata.
In clipa ispitei din Rai, Eva a uitat aceste cuvinte, si a luat aminte la cuvintele lui Satan, inima ei facandu-se necurata in clipa aceea. Din pricina acestei necuratii, dreapta ei judecata a parasit-o. Inima Evei s-a necuratit din pricina mandriei si a neascultarii fata de Dumnezeu, lumea cea veche a cazut , oamenii s-au facut stricaciosi, si intrega zidire se afla in suferinta. Lumea cea noua se zideste pe smerenie si ascultare.
Smerenia si ascultarea Preasfintei Maici a Domnului nu se pot grai in cuvinte. Numai Fiul ei, Mantuitorul si Innoitorul intregii zidiri o va intrece prin smerenia si ascultarea Lui.
Niciodata apa cea limpede nu a oglindit atat de curat soarele ca oglinda curatiei Preacuratei Fecioare Maria. Asa cum scrie despre curatie Efrem Sirul :
" O, curatie care dai bucurie in inima si aduci raiul in suflet ! O,curatie care esti o mare bogatie neintinata defiarele salbatice ! O,curatie care te salasluiesti in sufletele blanade si smerite, zidind astfel oameni ai lui Dumnezeu ! O, curatie care inmuguresti ca o floare in suflet si in trup, umpland intrega casa cu mireasma ei !"
Zorii diminetii din care se naste soarele, ar fi rusinate inaintea curatiei Fecioarei Maria , din care S-a nascut Soarele vesnic,nemuritor, Mantuitorul nostru. Care genunchi nu s-ar pleca inaintea ei si care gura nu ar striga cu glas mare " Bucura-te, o binecuvantat-o ! Bucura-te, zorii mantuirii noastre ! Bucura-te ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii ! Slava Fiului , Domnului Iisus Hristos, dimpreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita , acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin "
Nota:
Fragment preluat din predicile Sfantului Nicolae Velimirovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu