"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 octombrie 2014

Iar Acesta este Dumnezeul nostru !


Pe atunci exista obiceiul ca un barbat sa nu iasa in viata publica inainte de varsta de 30 de ani .Hristos S-a conformat  acestui obicei. Pana la 30 de ani a ramas “ ascuns “ in satul Sau, ocupandu-se cu greaua meserie de tamplar.Cand a crescut invatase deja meseria lui Iosif.
Asadar, Iisus, asemenea celor mai multi evrei ai vremii Lui, avea o meserie practica. Facea pluguri si juguri pentru car,dupa marturia Sfantului Iustin Martirul. Exista obiceiul ca iudeii sa poarte un semn distinctiv a profesiei pe care o aveau: un croitor purta un ac in piept, un tamplar purta un betisor la ureche. Iisus , ca tamplar, purta si El un betisor la ureche. Contemporanii Lui, Il vedeau purtand betisorul la ureche, semn distinctiv al tamplarilor, impingand la rindea si dand cu ciocanul. “ Mestere tamplar !” ,Il strigau contemporanii Sai ( Marcu 6,3 ). “ Vine tamplarul !”  sau “ Bine-ai venit tamplare !” .
Tamplarul acelei epoci diferea mult de tamplarul zilelor noastre. Pe atunci , tamplarul avea si ciocanul, si rindeaua facute manual. Toate erau confectionate de el,lucru care ingreuna cu mult munca, facandu-l sa asude pentru a o indeplini. Si nu doar atat. Pe atunci casele se construiau cu plinte si lemne, ceea ce insemna ca, la construirea unei case, primul cuvant il avea tamplarul. Trebuia sa mearga in padure, sa taie lemnele – lemn de chiparos, de brad sau de cedru -, sa le rindeluiasca, sa le faca stalpi, sipci,sa lase un an-doi sa se usuce si apoi sa le transporte, impreuna cu altii, in sat.
Inchipuiti-vi-L pe Hristos, tanar de 18-20 de ani sau barbat de 25-28 de ani, strabatand dealuri si vai, taind, asudand in timp ce taia lemnele cu toporul si cu fierastraul, pentru a procura material – bustenii , pe care sa-I duca in sat. Apoi sa sape pamantul pentru a pune fundatia si structura casei.Apoi, intorcandu-Se obosit acasa, in satul Sau, iar Mama Lui pregatind cina si punandu-I sa manance, dupa care sa cada ostenit pe rogojina Sa, sa Se culce, iar dimineata sa Se intoarca iarasi la lucru.Inchipuiti-va cum lucra in atelierul Sau, discutand cu clientii, care faceau poate si glume sau negociind cu El: “ Cat ne iei ca sa ne faci o usa ?”
InchipuitI-vi-L taind drugi de lemn cu fierastraul, pentru a fece usi, ducandu-le in spate pentru a le monta in casele care se construiau ! Inchipuiti-vi-L pe Hristos tanar de 25-28 de ani carandu-si in sac uneltele – rindeaua, fierastraul,dalta,ciocanul – si mergand prin satul Sau si prin satele din imprejurimi – in Nain, in Cana - , ori pe jos, ori calare pe magar, pentru a rindelui sau a slefui si taia polite “ in sudoarea fruntii castigandu-Si painea de fiecare zi”… unii platindu-L si altii pacalindu-L, explotandu-I bunatatea. Iar Acesta este Dumnezeul nostru, Care a venit pe pamant sa ne mantuiasca!”
 
Nota : Fragment preluat din cartea " Hristos necunoscut " autor Arhim. Vasilos Bacoianis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu