"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 iulie 2011

Duhovnicul

"Viata duhovniceasca incepe cu duhovnicul.

Spovedania si dezlegarea, dar mai ales harul pe care il primim de la Dumnezeu prin duhovnic, harul de aputea lupta impotriva raului din noi, ni se dau printr-un om, harul tamaduitor, harul lucrator.

Daca Botezul este nasterea cea de sus, nasterea in Duh, Spovedania, si acest har pe care il primim in ea, este o innoire a Botezului, este o nastere cu adevarat. Sfantul Simeon spune ca nasterea duhovniceasca de catre duhovnic este poate mai importanta chiar decat Botezul. Desigur , nimeni fara Botez nu ar putea fi nascut de catre duhovnic. Dar, daca nu avem aceasta nastere pentru Evanghelie ( expresia apartine Apostolului Pavel ), de care un parinte duhovnicesc care sa ne calauzeasca l acalea mantuirii, nu putem folosi darurile primite la Botez.

Cheia cu care noi deschidem usa vistieriei nestricate a darurilor dumnezeiesti pe care le primim in Sfantul Botez ne-o da duhovnicul.

De ce Dumnezeu nu lucreaza direct cu oamenii Sai ?Pentru ca este smerit si a venit sa ne invete smerenia !

Lucrarea de mantuire pe care o face Hristos este spre a surpa mandria diavoleasca ce a patruns in noi si a restabili dragostea, care este mai intai smerenie. "

Nota :

Fragment preluat din cartea " Singuri in fata libertatii" autor Ieromonah Savatie Bastovoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu