"Pentru a ne pastra pacea sufleteasca trebuie sa intram mai des in noi insine si sa ne intrebam : unde sunt ? " Sfantul Serafim de Sarov


Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 aprilie 2014

O Icoana facatoare de minuni !

" Inima omului a fost creata de Domnul ca o imensa bijuterie, destul de mare incat sa-L cuprinda pe Dumnezeu. De aceea nimic din cele ale lumii nu ne poate multumi...De aceea sufletul omului e insetat de nemarginire...Dorinta inimii este sa alerge spre Hristos, dupa masura Caruia inima a fost alcatuita." ( Sfantul Nicolae Cabasila - Despre viata in Hristos " ).
Pornind de la dorinta inimii omului in general, ajungem la o Icoan a Maicii Domnului, cu inima strapunsa de sageti. Din aceasta cauza, unii teologi au presupus ca este o icoana de influenta catolica, unde este cunoscut cultul " inimii Maicii Domnului ".
In realitate , Icoana este legata de profetia batranului Simeon, consemnata de Sfantul Evanghelist Luca: " ... si prin sufletul tau va trece sabie " ( Luca 2,35 ). Profetia se refera la momentul cand Maica Domnului avea sa cunoasca suferinta despartirii de Fiul ei iubit, rastignit inaintea ochilor sai, pe Cruce.
Icoana , mai putin obisnuita, intr-adevar, este cunoscuta sub numele de "Sapte Sabii ", "Profetia lui Simeon "sau "Imblanzirea inimilor impietrite ", fiind sarbatorita , conform sinaxarelor ruse , la 13 august ( 26 august ) si in cursul saptamanii de dupa Duminica Tuturor Sfintilor.
In icoana, Maica Domnului este prezentata singura, strapunsa de sabii : patru in partea stanga si trei in cea dreapta. In alte reprezentari ( ca si cea de fata ), apar trei sageti in dreapta ,trei in stanga, si una vertical, dedesubtul acestora.  De aceea anumiti teologi  considera ca exista de fapt doua icoane diferite: una fiind " Sapte sabii "si alta "Imblanzirea inimior impietrite "dupa modul dispunerii sabiilor, ca unica referinta. Altii, dimpotriva, indiferent de dispunerea acestora, le considera apartinand aceluiasi tip de icoana, cu acelasi numar de sabii ( sapte ) , care simbolizeaza maxima suferinta.
Desi exista numeroase icoane ale Maicii Domnului "Sapte sabii " si copii ale lor, una dintre ele mai cunoscuta, prin minunile infaptuite - icoana care s-a aratat relativ recent - cea din bisericuta de langa Vologda, Rusia.
Icoana a fost amplasata in clopotnita bisericii de langa raul Tosin, dar cu trecerea timpului, nu se stie de ce, a fost intoarsa cu afta in jos si transformata in simpla ...scandura .Dumnezeu nu a ingaduit mult timp o asemenea situatie, si un om simplu din zona ( ditrictul Kandikov ) , care suferea de mai multe boli, a avut un vis prin care era indemnat sa caute Icoana din clopotnita si sa se roage ei, caci se va vindeca.Omul , increzator si bucuros, a venit la locul indicat. Dar cei ce raspundeau de clopotnita nu l-au luat in seama si nu ia-u dat voie sa caute nicio icoana. Abia a treia ora cand a venit cu mare rugaminte, acel bolnav a fost ingaduit in dorinta sa , mai mult din mila. El a gasit Icoana, a curatat-o, s-a inchinat ei si s-a vindecat.
O lunga perioada de timp aceasta nu s-a mai facut remarcata prin minuni, pana in anul 1830, cand in Vologda a izbucnit o epidemie de holera. Localnicii, deznadajduiti, au facut procesiune cu Icoana "Sapte Sabii ", si in putina vreme boala a incetat in oras. tunci s-a stability o zi de cinstire a Icoanei, acre a fos recunoscuta official ca fiind " facatoare de minuni ".
Au urmat alte vindecari, ale multora, iar la momente grele pentru popor Icoana a plans : spre exemplu , in ziua de 12 august 2000, cand s-a distrus submarinul Kursk, dar si la 11 septembrie 2001, cand au fost distruse Turnurile Gemene din New York.
Si copiile acestora sunt facatoare de minuni.
 Icoana este cunoscuta , prin urmare, ca ajutatoare in suferinte si dureri extreme de grele."

Nota : Fragment preluat de pe " Ortodoxia "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu