"Imparateasa Georgiei ( Iviria ), Tamar , s-a nascut pe la anul 1156 si a murit in 1212.
Ea se distingea prin evlavie si prin dragoste pentru Biserica Ortodoxa si pentru monahism, dar mai ales prin marea ei dragoste si incredere care o avea in Maica Domnului.
Avea un respect deosebit pentru Maica Domnului si o iubea nespus.
Cu ajutorul Maicii Domnului, de trei ori fericita Tamar a condus imparatia ei" timp de treizeci de ani , cu blandetea lui David, cu intelepciunea lui Solomon, si cu barbatia si grija zilnica a Marelui Alexandru". Averea ei si-o facuse din cele noua fericiri (20) si avea intelepciune si pricepere , incat in cei treizeci de ani cat a imparatit, nimeni nu a fost nedreptatit.
Desi avea stapanire deplina, care naste in inimile supusilor frica si cutremur, ea totusi era blanda, sincera si carmuia cu bucurie imparatia.
Nimeni altul in afara ei nu reusea sa-si cucereasca cu atata usurinta adversarul si sa indure capriciile si impotrivirea omeneasca.
Cu astfel de harisme si slava au inzestrat pe Tamar, Dumnezeu si Maica Domnului , dar si imparateasa se daruia. fara sa oboseasca, faptelor pe care le iubea Dumnezeu.
Astfel a inceput sa zideasca la Bardzia o biserica cioplita in stanca in cinstea Preabinecuvantatei Nascatoare de Dumnezeu, precum si chilii pentru monahi, care aici erau in siguranta fata de atacurile vrasmasilor(21).
De cand imparateasa Tamar s-a pus in slujba Preacuratei si icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Bardzia, imparatia ei a cunoscut o slava si mai mare decat cea de mai inainte.
Cand marele sultan al selginzilor Rucn-al-Din, care a fost biruit de oastea lui Tamar si de cucerirea orasului Karin( in turca Erzerum) precum si de izgonirea musulmanilor din regiunile dimprejur, el, care era cel mai puternic dintre toti ceilalati sultani ai Greciei, Asiei, Capadociei si pana la Pontul Euxin ( Marea Neagra), a adunat patru sute de mii de barbati.
Atunci a trimis o solie la imparateasa Tamar cu o epistola in care scria urmatoarele:
" Epistola de la smeritul rob al lui Dumnezeu si stapanitorul marginilor pamantului. Toate femeile sunt fara de minte. Am fost instiintat ca ai poruncit georgienilor sa ridice sabia si sa-i nimiceasca pe musulmani.
Sabia insa este darul pe care l-a facut Dumnezeu marelui sau profet Mohamed, incepatorul neamului sau.
Acum eu trimit ostile mele pentru ai nimici pe toti barbatii tarii tale. Va supravietui numai cel care va iesi sa ma intampine, sa mi se ichine, sa calce ( in picioare ) in fata mea Crucea, nadejdea voastra, si care va marturisi credinta in Mohamed"
Dupa ce imparateasa Tamar a citit scrisoarea lui Rucn-al Din, i-a raspuns urmatoarele:
"Eu, cea care ma sprijin pe puterea Atotputernicului Dumnezeu, punandu-mi nadejdea in Pururea Fecioara Maria si inchinandu-ma cinstitei cruci , am citit scrisoarea ta Rucn-al- Din. Am inteles ca esti neinsemnat si cer ca intre noi sa judece Dumnezeu.
Tu te increzi in bogatiile tale si in cavaleria ta, pe cand eu ma incred in puterea Atottiitorului Dumnezeu si in Cinstita Cruce, pe care tu o hulesti. Acum trimit ostile mele ca sa te infrunte. Sa se faca voia lui Dumnezeu, si nu a ta; sa stapaneasca dreptaea Lui, iar nu a ta".
Aceasta epistola au dat-o trimisului lui Rucn-al- Din pe care l-au imbracat in haine scumpe si carui i-au dat diferite daruri.
Apoi imparateasa a mers la iubita ei manastire din Bardzia,unde se afla minunata icoana a Maicii Domnului, Cea plina de Har, a ingenunchiat inaintea ei cu smerenie si a rugat-o cu lacrimi in ochi pentru poporul ei ortodox, pentru biserici si manastiri.
Inca a mai rugat-o ca sa ajute, pentru a fi slavit Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos, si sa fie risinat proorocul mincinos Mohamed, imreuna cu toata oastea lui. Pe barbatul ei, David Soslani , impreuna cu oastea ei, l-a incredintat Maicii Domnului, dandu-i stindardele ei cele glorioase si purtataoare de biruinta.
In lupta aceasta s-au ciocnit ostile lui Tamar si ale lui Rucn-al-Din, dar si Iisus Hristos , Adevaratul Dumnezeu, cu proorocul mincinos Mohamed, Fiul lui Dumnezeu, pe Care L-au propovaduit Proorocii si camilarul din Mecca, Cinstita Cruce, simbolul rusinarii demonilor si semiluna, dreapta credinta si credinta haremurilor si a paradisului cu pilaf.
David Soslani, conducatorul ostilor lui Tamar a fost un" om inzestrat cu toate bunatatile dumnezeiesti si omenesti, chipes la aratare, curajos si viteaz in lupte si in razboaie, milostiv, smerit, si ocrotitor al celor neputinciosi".
In lupta cu Rucn-al-Din a iesit biruitor.
Cu ajutorul Domnului si al Maicii Domnului din Bardzia a castigat o biruinta stralucita si astfel s-a slavit Numele Domnului si al Maicii Domnului.(22)
Nota
(20) Matei 5, 3-12
(21) In partea de sud-vest a Georgiei (regiunea Neskheri) exista o manastire foate mare , formata din pesteri cioplite ( biserici si chilii). Se afla la o distanta de 300 de km de Tiflida si este situata la o altitudine de 1300 de m. Construirea manastirii a inceput in 1156 in timpul lui Gheorghe al-III-lea si a fost terminata in timpul lui Tamar.
Marea victorie a georgienilor impotriva musulmanilor, in lupta de la Basiani(1203), a fost atribuita Maicii Domnului, iar poetul filozof I.Sharteli a compus pentru Tamar imne in cinstea Maicii Domnului din Bardzia. In biserica cea mare a manastirii, care este inchinata Maicii Domnului, se pastreaza in picturile de pe pereti chipurile imparatilor-ctitori Gheorghe al III-lea si Tamar- Dimitrie Tamis, Matericom, Tesalonic 1997, pg 454-455,pg.10.
(22)Textul acesta concis este un fragment dintr-o biografie mai veche a lui Tamar, care a fost scrisa de un scriitor anonim din secolul al XII-lea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu